Министерството на отбраната изпрати официален сигнал до Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщават от ведомството.

Изпратеният вчера сигнал е за неправомерно използване от политическа партия "Воля-българските родолюбци" на знака за национална принадлежност на самолетите и вертолетите от българските Военновъздушни сили.

Политическа партия "Воля-българските родолюбци" е регистрирана за участие в изборите за Европейски парламент на 26 май 2019 г.

Знакът представлява три концентрични кръга в цветовете на българското национално знаме и е вписан в регистъра на военните въздухоплавателни средства на България. Той се поставя върху тялото, опашката и крилата на въздухоплавателните машини, с цел разпознаването им от въздуха и от земята.

Използването на този национален знак за политически цели е грубо нарушение на Изборния кодекс, Закона за отбраната и Въоръжените сили, както и на Наредба № 20 от 14.06.2010 г., която определя реда за регистрация на въздухоплавателните средства на страната.

В сигнала се настоява за премахването на този национален знак от всички агитационни материали на политическата партия с цел недопускане на политически внушения, които уронват авторитета на военнослужещите и на Българската армия.