БСП са получили уважителното отношение от ИТН и са проведени сериозни разговори, а необходимостта от подкрепа в самата зала, "ни дават основание да кажем, че без БСП няма да има стабилно правителство", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова от Бузлуджа.

Все по-вероятно да има редовен кабинет, "разбира се, остават още важни решение. Трите т.нар. партии на протеста нямат достатъчно мнозинство, за да съставят стабилно правителство", обясни тя.

За кандидат-премиера на "Има такъв народ" Пламен Николов, Нинова коментира, че се е запознала с него по време на преговорите за политики.

"Той беше част от преговорния екип на ИТН за частта "Образование". Той показа компетентност и диалогичност, но това не е достатъчно" за премиер.

Канят Николов на общо събрание на парламентарната група, БСП искат да го изслушат и да получат гаранции, че това, за което са договорили по време на преговорите, ще бъде изпълнено от следващия Министерски съвет.

"В разговорите за съставяне на правителство сме най-ясни, последователни и принципни. Имаме план в 4 стъпки и го следваме. Първата - разговори за политики - приключи в петък. Втората - състав на Министерски съвет. Третата - намиране на формула на споразумение за подкрепа. И четвъртата - свикване на нашия колективен орган Националния съвет, който да каже последната си дума. Дотук сме изминали първата стъпка."

"Очакваме МС да бъде обявен публично преди да бъде внесен в зала. В предстоящите дни след това ни остава да говорим с колегите от ИТН за формулата за споразумение и последната стъпка - свикване на нашия колективен орган", обясни още Нинова.

За 130-годишнината от началото на организираното социалистическо движение в България, Нинова пожела на социалистите "кураж и сили, защото в момента сме изправени пред сериозно предизвикателство - в този фрагментиран парламент да бъдем на висотата, която се очаква от нас, за да направим редовен кабинет, тъй като предстоят много важни решения за България."

"Съществена част сме от разговорите за този кабинет, отнасяме се изключително сериозно. Изразявам задоволство, че предложенията ни от последните години, които бяха отхвърляни от ГЕРБ и патриотите, срещат разбиране от мандатоносителите".

Редовен кабинет, но "не на всяка цена, разбира се, остават още важни решения -съставът на МС и формата за подкрепа". БСП не са предлагали министри и няма да го направят

БСП внимава с червените линии

БСП внимава с червените линии

Продължават да търсят формула за писмени гаранции