Отворено писмо, подписано от общественици, по повод "разпространение на дезинформация" в предаването "Карбовски: Втори план" и всяването на необоснована паника сред българските родители бе разпространено днес. Писмото е адресирано до редица български институции, включително до президента, премиера, Народното събрание, СЕМ, но и ДАНС и прокуратурата и други и е подписано от редица представители на неправителствени организации.Писмото бе разпространено от Държавна агенция за "Закрила на детето".

Позицията в отвореното писмото е, че материалът на Карбовски за историята на български баща, чието дете е било отнето в Холандия "дезинформира и всява необоснована паника сред българските родители и съдържа твърдения, които не отговарят на истината".Според отвореното писмо случаят за български баща с отнето дете е "твърде комплексен" и не за пръв път бива отразяван сензационно и едностранчиво, като за последно не е дадена гласност на решението на съда в Холандия за реинтеграция, но постепенно. Освен това твърдят авторите на писмото, твърдението че детето се отглежда от чернокожа гей двойка не е истина, но се изтъква в предаването на Карбовски.

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Протестиращи родители поискаха отмяна на Националната стратегия за детето

Недоволните родители се събраха пред сградата на министерството на труда и социалната политика

Според обществениците материалът в предаването на Карбовски е "в унисон с цялостната кампания срещу Стратегията за детето", a дори се правят препратки към "хибридната пропаганда от последните години". Като доказателство се сочи използването на израза "ювенална юстиция" - термин, взет от руските сайтове и неприсъстващ в българското законодателство.

Обществениците призовават политиците и държавните служители, включително и СЕМ да се противодейства срещу "създаването на психоза сред българите, че някой ще дойде да им вземе детето".

"Вече трети месец в ход е чудовищна кампания. Това не може да продължава повече! Всички институции трябва да поемат ангажимент и да противодействат срещу създаването на психоза сред българите, че някой ще дойде да им вземе детето. Призоваваме медиите да бъдат особено внимателни към дезинформацията по отношение на "норвежката система", "педофилията в Швеция", "лошите социални работници" и други подобни, тъй като това е откровена и целенасочена пропагандна кампания. Тя нанася огромни вреди на хора и организации, които се грижат за най-важното - благосъстоянието на децата и семействата в България", заявяват обществениците.

Авторите на отвореното писмо настояват bTV да свали видеото от сайта си и да преразгледат договора си с Мартин Карбовски. Очакват и СЕМ да проведе среща по въпроса за дезинформацията и фалшивите новини, също така и да се проведе широк дебат по темата, организиран от парламентарната комисия по култура и медии в Народното събрание. "Не можем да допуснем тенденциозни предавания, излъчвани по национална телевизия, да дават трибуна на хора и организации, които целенасочено спъват работата на държавата по закрила на детето. Настояваме държавата да започне да работи в интерес на своите граждани, а не да бездейства, докато пропагандата и дезинформацията всяват страх в българското общество."

В отвореното писмо се задават и поредица от въпроси, предизвикани от предаването на Мартин Карбовски.

Стратегията за детето не предвижда отнемане на деца, успокоява ДАЗД

Стратегията за детето не предвижда отнемане на деца, успокоява ДАЗД

От Агенцията определиха разпространената информация като "фалшива новина"

Припомняме, в продължение на месец обществени групи подеха кампания срещу готвената Стратегия за детето, което принуди лично премиерът Борисов да замрази общественото обсъждане на документа. Министерство на труда изтегли проекта, но кампанията не спря. Последната неделя събра отново десетки на протест в редица градове на страната.

От Министерството на труда и социалната политика, както и от Държавната агенция за закрила на детето не веднъж излизаха с опровержение на твърденията, които се разпространяват от протестиращите организации.

Министър за децата и нови институции искат от НМД

Министър за децата и нови институции искат от НМД

И двете агенции, които се грижат за децата и семействата, само имитират дейност