Президентът Георги Първанов се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на САЩ в Република България Джеймс Пардю. На срещата държавният глава благодари за съдействието на посолството на САЩ у нас и американските институции при организацията на неговата визита в Кербала. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Георги Първанов връчи послание до президента на Съединените американски щати Джордж Буш в отговор на негово писмо от април 2004 година. В писмото се потвърждава позицията на всички български институции относно оставането на българския контингент в Ирак.

Президентът Първанов напомня, че в разговорите си с посланик Бремър и генерал Санчес в Багдад е обърнал внимание на някои проблеми, свързани с военно-техническото осигуряване и повишаването на сигурността на българските военнослужещи. Българският държавен глава изразява своето убеждение, че американските съюзници ще намерят решение на поставените въпроси.

“Напълно споделям с Вас необходимостта от по-активно ангажиране на ООН в изграждането на новата иракска държава. Република България ще съдейства в рамките на своите възможности за приемането на нова резолюция на СС на ООН по Ирак“, се казва по-нататък в писмото. Георги Първанов изразява увереност, че на предстоящата среща на НАТО в Истанбул двете държави ще настояват за по-голям ангажимент на Алианса в Ирак.

Посланик Пардю изрази разбиране по поставените от президента Първанов въпроси и обеща да настоява за тяхното своевременно решаване.

Българският държавен глава предаде също лични писма до гражданския администратор посланик Пол Бремър и командващия коалиционните сили в Ирак генерал Рикардо Санчес с благодарност за отличната организация и цялостното провеждане на неговата визита в Ирак.