Като ответна мярка-протест срещу продължаващата вече трета седмица гръцка блокада на границата, представители на фирми за международни превози и шофьори на тежкотоварни камиони блокираха междинната зона преди ГКПП „Кулата – Промахон” от българска страна.

След едночасово обсъждане на ситуацията, инициативният комитет, създаден още миналата седмица, обяви решението за затварянето на пътя с жива верига, съобщава БНР.

За действията са уведомени полицията и областният управител на Благоевград, както и министър Ивайло Московски, който миналата седмица беше на границата и води преговори с представители на стачкуващите гърци.

Проблем обаче е допълнително и това, че договорените „прозорци” в пропускателния режим не се спазват и опашките по границите отново се натрупват.
Осем километра е вече колоната от тежкотоварни камиони на наша територия, а стотици шофьори тръгнаха пеша към "Кулата", за да заявят готовност за стачни действия.

Хората са категорични, че дори гръцките фермери да отворят поредният 5-часов прозорец за пропускане на камионите, няма да отстъпят, тъй като това не решава проблема и договореностите не се спазват.

Расте напрежението сред нашите превозвачи, блокирани на гръцка територия. Там колоната от чакащи камиони вече е над 15 километра, като според нашите шофьори там, в понеделник протестиращите фермери в Гърция са уведомили техните власти за 72-часова блокада на границата.

Официално потвърждение на тази информация все още няма на наша територия.

Преминавенето през пунктовете към 11 часа:

Преустановено е движението на всички видове превозни средства през граничните пунктове "Кулата" и "Илинден".
От 10 часа е прекратено преминаването през  ГКПП-Илинден, а час по-късно – и през граничния пункт Кулата.

Останалите три пункта на българо-гръцката граница – "Маказа", "Капитан Петко войвода" и "Ивайловград" пропускат трафика в двете посоки.