Над 50 хил. лв. струва възстановката на атентата на летище „Сарафово”, инсценирана в петък край Ихтиман, потвърди във „Всяка неделя” по Нова телевизия следователят Георги Илиев – разследващ атентата на бургаското летище. Парите са платени от Европол.

Според Илиев възстановката е била изключително полезна, тъй като от нея много от тезите на разследващите са се потвърдили и много неща са станали ясни.

На летището в Бургас са взривени 2,2 кг амонит. При атентата разследващите са намерили главата на атентатора Жак-Фелипе Мартин на около 45-46 метра от взривения автобус.
При инсценирания взрив край Ихтиман главата на куклата-атентатор е изхвръкнала на същото разстояние. Намерените крайници на мястото на взрива съвпадат с разчлененията и край Ихтиман.

Разследващите са категорични, че раницата с взрива е била на гърба на Жак-Фелипе Мартин. „Взривът е бил в раницата”, категоричен е Георги Илиев.

Единственото нещо, което не съвпада при инсценирания взрив е мястото, на което е намерен часовникът на атентатора. В Сарафово часовникът е бил до автобуса, а при взрива край Ихтиман е намерена на 12 метра от автобуса.

„Бомбата е сглобена на територията на България”,
категоричен е следователят. Георги Илиев продължава да е на мнение, че бомбата е взривена дистанционно.
Според него, ако Жак-Фелипе Марин е бил камикадзе, щял е да влезе в автобуса с раницата, да изчака да се напълни и да се взриви в движение.
Ефектите от взрива в подобен случай са щели да бъдат много по-тежки.

Той смята, че при атентатора се е появило колебание да извърши взрива. Според Илиев той е бил наблюдаван и появилото се колебание у него е забелязано и затова бомбата е взривена от разстояние.

На тази теза навеждат и намерените части от радиостанции, китайско производство, на летището в Сарафово.
Георги Илиев коментира, че поне 2-3 години се подготвя един терористичен акт. Освен това според него терористите са ни наблюдавали поне 1 година, за да намерят слабите ни звена.