Адвокат Константин Симеонов, защитник на подсъдимия Кристиан Николов за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, остава с впечатлението, че с делото се прибързва, а той не иска това. Това заяви той пред журналисти след днешното съдебно заседание, на което бяха разпитани свидетели.

Според защитата на Николов съдията е избързала с насрочването на заседанието с вещи лица и това се прави с цел да се удовлетвори общественото мнение и желание делото да приключи бързо.

Освен че има още разпити на свидетели и на такива, които са в чужбина, има и доста технически въпроси, които не трябва да бъдат пропускани.

"Качественият наказателен процес не е задължително да бъде бърз, а изчерпателен, за да може да се разкрие в действителност каква е истината", подчерта адвокат Симеонов.

Той посочи, че със сигурност ще има наказание, но въпросът какво ще бъде то.

Константин Симеонов възприема спокойно свидетелските показания, дадени днес, въпреки че те са в противоречие с това, което каза приятелката на Кристиян Николов на предишното съдебно заседание.

Адвокат Менко Менков, защитник на семейството на Милен Цветков, не пожела да коментира тезата, че Николов се е опитал да помогне на жертвата - това е преценка на съда. Приоритетно в свидетелските показания е това, че младежите са търсили нещо в автомобила си.

Кристиан Николов и спътниците му не помагали на Милен Цветков, а търсели нещо в колата
Обновена

Кристиан Николов и спътниците му не помагали на Милен Цветков, а търсели нещо в колата

Очевидците разказват в съда

Има видеотехническа експертиза, която също ще бъде приета. По-важни са механизмът на произшествието и ударът върху автомобила, посочи адвокат Менков.

Припомняме, в началото на тази седмица делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков започна по същество, като първият свидетел беше приятелката на обвинения. Тя свидетелства, че Кристиян Николов е бил първият, който е оказал първа помощ на тежко ранения журналист, в чиято кола Кристиан се е врязал без спирачен път.

Приятелката на обвиняемия отрече Николов да е употребявал наркотици, а защитата на Кристиян пред журналисти след заседанието изказаха и тезата, че наркотичните вещества в кръвта му са му били сипани от друго, неизвестно лице.

Сред експертизите от разследването е и кръвен анализ, който показва коктейл от дрога в организма му. Освен това Кристиан е шофирал без да намали на приближаващото кръстовище, където е изчаквал червения светофар Милен Цветков.

По разследването бе обвинена и майката на шофьора - Десислава Николова, като тя е със взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" от 100 000 лв. Николова е обвинена, тъй като е управител на търговскотото дружество, собственик на автомобила.

Обвинения в началото бяха повдигнати и срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата, но са избягали от мястото на инцидента, а след това са и отказали да сътрудничат на разследването. Те бяха задържани първоначално, а след това освободени от ареста срещу гаранция от по 10 000.

Катастрофата с Милен Цветков е екзекуция и тероризъм

Катастрофата с Милен Цветков е екзекуция и тероризъм

Милчев пита: Защо и докога ще загиваме така нелепо?