Ако актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не се случи, от ГЕРБ намекнаха, че отново няма да влизат в пленарна зала, а лекарите ще подадат оставки. Това стана ясно след срещата на ГЕРБ с ръководствата на университетските, областните и общинските болници.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов бе категоричен, че появата им в централата на ГЕРБ не бива да се тълкува като политическа проява, тъй като и ГЕРБ са им „яли попарата" и знаят, че БЛС не прощава за неправилни действия в здравеопазването.

„Ако до утре не бъде внесено ясно и категорично решение за актуализация, за нас това означава, че се шикалкави и няма да бъде внесено изобщо", категоричен бе Райчинов. Той припомни обещанието на зам.-шефката на парламента Мая Манолова, че ще има достатъчно средства за здравеопазване до края на годината и, че българите ще имат достъп до здравеопазване.

Отговорните за евентуална бъдеща катастрофа в здравеопазването „трябва да бъдат съдени за масови убийства", подчерта Райчинов.

Министър Андреева, цялото правителство и политическите партии, които са отговорни това да се случи (актуализацията на бюджета на НЗОК - б.р.), ако не го предприемат, значи, че са масови убийци", каза в заключение шефът на БЛС.

„Имахме споразумение, че през тази седмица ще има актуализация на бюджета на Здравната каса", припомни бившият здравен министър в правителството на ГЕРБ Десислава Атанасова и постави условие, че ако това не се случи до утре, ГЕРБ ще преосмисли позицията за присъствието си в пленарна зала през следващата седмица. Атанасова призова Министерски съвет да направи възможното - на подпис или утре сутринта на извънредно заседание да внесе актуализацията, за да бъдат гарантирани плащанията на болниците.

Тези средства могат да дойдат от разходната част за растеж на регионите. Атанасова обясни, че това са онези „прословути 500 млн. за чешми, градинки и всички проекти за облагородяване на общините", тъй като от тях са изплатени само 18 млн. лв. и би следвало да има около 480 млн. лв., които да бъдат един възможен буфер при създалата се ситуация.

Анализирайки ситуацията с болничните заведения, Атанасова подчерта, че състоянието в здравеопазването е изключително тежко. Директорите на лечебните заведения са споделили, че лечебниците вече са пред „фактически фалит". От април им се изплащат около 60% от средствата, които трябва да получават от здравната каса.

„Фактът, че тези хора, които работят реално в болниците и всеки ден лекуват хората, казват, че са в катастрофално положение, е достатъчен министър-председателят да разбере, че колапсът в здравеопазването е факт и да направи всичко възможно да има актуализация на бюджета", заяви Атанасова.

Утре от 12 часа лекарските състави са планували 30-минутен предупредителен протест, насочен към българския парламент, правителството, НЗОК и Министерството на здравеопазването. Лекарите дават като краен срок до вторник за актуализация на бюджета, тъй като мандатът на парламента изтича, а едно служебно правителство не би могло да свърши това.

„Ако това не се случи, лекарите и медицинските сестри ще си подадат оставките", закани се изпълнителният директор на УМБАЛ „Света Анна" Димитър Димитров. За успокоение на хората - спешната помощ ще функционира.

Димитров се оплака, че все още не са изплатени средствата за месец април. Болниците са получили между 63 и 65% от парите, които им се полагат.

„Никакъв бюджет здравната каса не може да прави и да плаща на болниците", категоричен бе Димитров, позовавайки се на това, че касата има бюджет за личните си разходи - канцеларски материали, санитарни принадлежности и т.н. Като търговски дружества, по смисъла на Закона за здравето, една болница приема пациенти, лекува ги и тези „чекове" на българските граждани трябва да бъдат осребрени.

По думите му бюджетите се правят тайно и лекарите не са видели нито веднъж публикувано решение на Надзорния съвет на касата. Липсва методика за това на кои болници какви средства биха могли да изплащат.

„От централното управление на НЗОК с едно копче на компютъра се свалят клинични пътеки, а зад всяка една от тях стоят човешки животи", възмути се директорът на УМБАЛ „Света Анна".

Оказа се, че сметките на болниците са запорирани и те ще бъдат изправени пред невъзможността да получават консумативите, нужни за дейността им.

„Оказа се, че трябва да правим кризисна стратегия за оцеляване в момента, защото още сега на повече от 60% от болниците, фирмите за лекарства, ток и храна слагат запор на сметките", обясни зам.-кметът на Столична община по здравеопазване и бивш началник на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев.

Междувременно медиците се оплакаха, че бюджетът на НЗОК за 2014 г. е с 200 млн. по-малко, отколкото средствата за 2013 г.