Безпрецедентна репресия от страна на прокуратурата и властите в България. Така бизнесменът Пламен Бобоков определя днешния си арест във връзка с разследване на търговия с влияние, съобщава bTV.

В декларация до медиите той припомня, че за трети път в рамките на около месец е бил задържан, за да не се укрие или да извърши престъпление, при положение че в хода на процесуално-следствените действия е било констатирано, че такава опасност не съществува.

"През изминалия вече повече от месец многократно съм се явявал пред органите на съдебната система, поради което настоящето ми задържане не може да бъде обосновано от никакъв законов интерес или необходимост. Може да бъде единствено обосновано от идеята и необходимостта да замълча", посочва Бобоков.

Той твърди, че закони се пренаписват , за да се "пришие" престъпление на даден човек, а презумпцията за невиновност е потъпкана.

Бобоков и Узунов задържани за лобизъм и длъжностни престъпления

Бобоков и Узунов задържани за лобизъм и длъжностни престъпления

Претърсват се адреси в София и Пловдив

По думи на обвиняемия бизнесмен България преживява сериозна криза на законността както по отношение на бизнеса, така и на личната неприкосновеност на гражданите.

Случилото се с него пък доказвало, че "прокуратурата е не само политически, но и икономически субект".

Бобоков призовава за сериозна международна помощ.

Припомняме, по-рано днес прокурори влязоха в сградата на президентската администрация. Главният прокурор, съобщи че се претърсват два обекта - кабинети на съветник и на секретар на президента. Гешев уточни, че претърсванията са по две отделни производства, като само едното е за търговия с влияние, тръгнало от телефона на бизнесмена Пламен Бобоков.

Акцията в президентството - опит за превземане на властови територии

Акцията в президентството - опит за превземане на властови територии

Адвокат Николай Хаджигенов: Свободата ни е почти мъртва

По-късно през деня стана ясно, че поотделно са задържани както бизнесменът Пламен Бобоков, така и и съветникът на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Беше съобщено и че ДАНС отнема достъпа до класифицирана информация на Узунов.

Иззет телефон на Пламен Бобоков стана повод за разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние.

Причината за това наказателно производство е открита чат комуникация между него и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.От нея става ясно, че Бобоков е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия. Искал и различни услуги от Узунов. Част от кореспонденцията с президентския секретар засяга и казуса с кораба "Бадр".