Хулиганът, който е с обвинение за расистки прояви по време на футболния мач България - Англия, изобщо не е присъствал на мача. Това твърди самият Цветан Генчев.

Съдът днес му наложи най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, след като изтече срокът от 72-часовото задържане. Той е единственият задържан и с повдигнато обвинение след скандала с расистките прояви на стадиона, който излезе извън границите на странатаОстаналите 8 ще получат административни наказания по Закона за футболното хулиганство. Днес стана ясно, че има още петима задържани.

5 години затвор грози единият от задържаните за расистките прояви

5 години затвор грози единият от задържаните за расистките прояви

Другите 8 ги очакват административни наказания и глоби от 1000 до 2000 лв.

Цветан Генчев е бил вкъщи, пред телевизора - тезата бе потвърдена и от Димитър Генчев, брат на обвиняемия, който бил на стадиона. Братята са близнаци.

И пред журналисти Димитър Генчев потвърди своето присъствие на стадиона. Заяви обаче, че полицаите го излъгали, че брат му Цветан Гечев си признал. Поседял малко в районното полицейско управление, след което му казали да си ходи.

Димитър Гечев вчера бил в СДВР на разпит и разпознал себе си на снимки, тъй като брат му Цветан има брада. Той не познава свидетелите, които са разпознали брат му Цветан. Димитър Гечев не знае и за какво брат му има условна присъда.

За нацистките поздрави Димитър твърди, че "помахал с ръка" свой приятел от охраната. Димитър Гечев заяви, че отишъл просто да си гледа мача и нямал нищо общо с другите хора с черни фланелки.

И бащата на момичето, което е приятелка на Цветан Гечев, както и самото момиче бяха в съда за гледането на мярката за неотклонение. И двамата обаче говориха неофициално, само пред журналисти, като се разбра, че бащата ще бъде разпитан в понеделник. Той пък заяви, че откакто е с дъщеря му, Цветан не е ходил на мач. Приятелката на Цветан се възпротиви приятелят й да бъде наричан от медиите рецидивист.

Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани
Обновена

Расистките обиди на мача с Англия били предварително организирани

Оставката на Михайлов трябва да бъде приета на Конгрес, смята Касабов

Защитата поиска да бъде разпитан братът на Цветан Гечев - Димитър, но прокуратурата отхвърли това искане с аргумент, че той вече е бил разпитван. Така Димитър изобщо не застана пред съда, който пък прие, че няма опасност Цветан да се укрие, защото има постоянен адрес, но има опасност да извърши друго престъпление "поради криминалното си съдебно минало".

Прокуратурата твърди, че разполага и с нужните доказателства за вината на Цветан, като се позовава и на свидетелски показания на Васил Маринов, Иван Йоцев, Радослав Маринов и на лицево-идентификационна експертиза, че именно Цветан Гечев е извършил престъплението. Припомняме, че Степан Хиндлиян, председател на Националния клуб на привържениците на ПФК "Левски", заяви, че познава хората от агитката.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок.

Припомняме, че още на следващия ден скандалът придоби политически оттенък, след като министър Красен Кралев обяви, че държавата прекъсва всякакви отношения с Българския футболен съюз, а премиерът Борисов поиска оставката на дългогодишния президент на съюза Борислав Михайлов.

Борисов бесен на група олигофрени и на Боби Михайлов
Обновена

Борисов бесен на група олигофрени и на Боби Михайлов

България влезе в заглавията на световните медии като расистка страна

Макар и да отказа първоначално да се оттегли, Борислав Михайлов подаде оставка, а ГДБОП влезе в базата в "Бояна". За разпит бе задържан шефът на съдийската комисия на Българския футболен съюз Йордан Сталев, както и още четирима души. Днес оставката на Михайлов бе потвърдена на заседание на Изпълнителния комитет.

Скандалът стана повод и премиер и президент да разменят поредните остри реплики. Румен Радев коментира, че футболът е огледало на състоянието на държавата и че каквото е управлението на държавата, такова ни е управлението на българския футбол, но също така и че не е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в независима от държавата федерация.

Премиерът Бойко Борисов днес отвърна, че не е грешно политиците да се отъждествяват с победите или загубите и да поемат позитивите или негативи, защото "като си дойдат златните момичета със златните медали ни е може да си излезем с Кралев във вид на гимнастички и да кажем "Каквото правителството, такава и гимнастиката". Борисов обаче отрече да се намесва на управленско ниво в работата във футболния съюз.