Висшият съдебен съвет насрочи за 18 май разглеждането на двете искания за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешве като началник на държавното обвинение.

Едното предложение за уволнението на Гешев беше направено още миналото лято от тогавашния служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов. Другото дойде от настоящия министър Надежда Йорданова, която посочи нови 9 основания за отстраняването на Гешев от поста.

Днес висшите магистрати първо приеха за допустимо искането на Стоилов, а след това го обединиха с това на Йорданова. Заседанието на магистратите премина предимно в технически спорове как точно да бъдат гледани двете искания, като включително се прие и това да бъде направен запис на интервю на главния прокурор пред телевизия.

Гешев: ВСС максимално бързо да разгледа "смешните твърдения" на Йорданова и Стоилов
Обновена

Гешев: ВСС максимално бързо да разгледа "смешните твърдения" на Йорданова и Стоилов

Според главния прокурор се цели нелегитимно овладяване на прокуратурата

В началото на заседанието Гешев посочи, че държи исканията да бъдат разгледани по същество, за да не се позволява изпълнителната власт "да се упражнява" върху ВСС. Главният прокурор Иван Гешев дори обяви съмненията си, че Надежда Йорданова е обжалвала отказа на ВСС да разгледа част от казусите, които тя сочи като основание за уволнението му. "Упражняването на законоустановено право не означава бавене, а спазване на закона. Настоявам да не се правят спекулации", отговори му Йорданова.

Гешев определи като забавни твърденията в двете искания за уволнението му. Той повтори тезата си, че като се иска уволнението му, се цели съсипване на наказателното правосъдие, овладяване на прокуратурата, от което олигархията и мафията имали интерес.

ВСС замота въпроса с освобождаването на Гешев

ВСС замота въпроса с освобождаването на Гешев

Първо да се отстранят грешки в искането на Янаки Стоилов

Настояването за оставка на Гешев е още от времето на служебния кабинет "Янев" след като бяха събрани десетки сигнали за влияние и забавени преписки. За да се стигне до обсъждане от ВСС изработиха специални правила.

Миналата година Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да освободи предсрочно, като включително отказа да разгледа по същество сигнала, след като дебатира 7 часа принципните основания за това. Янаки Стоилов обжалва и във Върховния административен съд (ВАС) отказа на ВСС, а и внесе искане за тълкуване в Конституционния съд дали правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор.

С решение Конституционния съд излезе през януари 2022 г.

Наследникът на Янаки Стоилов, Иван Демерджиев поддържаше искането, а и внесе искане за дисциплинарно наказание на Иван Гешев и заместничката му заради отказ да предоставят информация за случайното разпределение на делата.