При положение, че издирваният Росен Ангелов е извършителят на убийствата в Нови Искър и е решил да се крие, той вероятно е много далече. Той е опасен за цялото население, защото няма какво да губи, и всеки, който му се препречи, може да бъде потенциална жертва, коментира пред БТВ бившият следовател и адвокат Людмил Рангелов.

Рангелов определи престъплението като "безпощадно", а поведението на убиеца, като поведение на "социопат и психопат". "Наистина е много опасен, този човек трябва да бъде намерен час по-бързо и да бъде неутрализиран", смята той.

Счита, че е възможно издирваният изобщо да не е в района, в който го търсят, тъй като има предимство от два дни, а освен това и се твърди, че е добър планинар.

Росен Ангелов е издирван от МВР за шесторното убийство в Нови Искър
Обновена

Росен Ангелов е издирван от МВР за шесторното убийство в Нови Искър

Възможно е мъжът да е въоръжен и опасен

С оглед на известните факти, житейски правдоподобно и логично е извършителят да е Ангелов, но това не означава непременно, че той го е извършил, коментира Рангелов.

Възможно e и извършителят да е само един и той самият поддържа тази версия. Очевидно е имало някакъв конфликт, но жертвите не са очаквали да се стигне до такова изостряне, допълни той.

Людмил Рангелов счита, че мотивът е "личен, емоционален и ако наистина се окаже, че това е извършителят, той вероятно е свързан с негови отношения с убитата жена Кети Кюхова". Престъплението е "изцяло продиктувано от емоционални подбуди - страст, гняв, ревност. За това говори обстоятелството, че има толкова много жертви".

"В най-лошия случай този човек има конфликт с Кети и Неделчо, останалите са невинни, (убил ги е) за да заличи свидетелите. А е възможно и да получи пълно удовлетворение, че до корен е изчистил всички близки хора на Кети Кюхова", обясни Рангелов.

Той счита, че убиецът е допуснал грешки. Не изглежда всичко да е прецизно премислено, посочи той. Грешките може да се състоят в това някъде в помещенията или автомобила да има негови отпечатъци, дори следи от кръв или друг материал, който може да бъде използван за ДНК анализ.

Оръжието на престъплението, по данните на разследващите, е малокалибрено. Вероятно е незаконно притежавано и просто до такова е успял да стигне. По законов път човек рядко избира такова оръжие, отделно Ангелов е осъждан и едва ли е получил разрешение за оръжие, коментира Рангелов.

Жена, джип и пистолет издирва полицията в Нови Искър
Обновена

Жена, джип и пистолет издирва полицията в Нови Искър

Един от убитите е работил като санитар в психиатричната болница в града

Полицията е претърсила в четвъртък вечерта къщата в село Луково на 56-годишния Росен Ангелов. "Късно снощи приключи огледа, иззеха доказателства", коментира пред НоваТВ кметът на Луково Румен Колев.

Разказва, че в къщата е имало следи, че доскоро е имало човек вътре."Имаше включени електроуреди, компютърът беше включен, явно човекът, който е бил вътре се е уплашил. Имаше приготвена храна, беше затоплено. Намерихме и снимки вътре", обясни Румен Колев.

Росен Ангелов не живее в селото, но ходи от време на време. По думите на кмета не е ясно кои са собствениците на къщата, а Ангелов най-вероятно се е самонастанил. Няма съседи, вилата е отдалечена. "Този човек не е контактувал с местното население. Подозирахме го, носеха се слухове, че води малки момичета", обясни кметът. По-късно разбрал, че Ангелов е в затвора.

Полицаи претърсват гората над Нови Искър

Полицаи претърсват гората над Нови Искър

Започна специализирана полицейска акция в село Луково

"Системата беше разграждана през годините, моделът на насилие беше култивиран, без да бъде изграждан надежден инструментариум на регулация на тези отношения. Можем да очакваме и други такива престъпления. Не е вярно, че не са ставали други такива масови убийства", коментира експертът по сигурността Тихомир Стойчев пред НоваТВ шесторното убийство в Нови Искър и работата на разследващите.

Той сравни случая в Нови Искър със случая "Ганеца". "Той беше обявен за извършител на множество криминални престъпления, преследван дълго, воден на външно наблюдение, постоянно му е дишано във врата. Ганеца обаче разкрил външното наблюдение, тръгнал да бяга, стрелял по хора и след това се оказа, че се е самопрострелял", коментира Стойчев.

Пет тела откри полицията в Нови Искър
Обновена

Пет тела откри полицията в Нови Искър

Проверили са адреса по сигнал на роднина, който не може да се свърже

Припомняме, петима души бяха открити застреляни в дома им в Нови Искърна втория ден от януари 2018 г. Разследващите предполагат, че убийството е станало навръх Нова година. Откритите са баща, син, дъщеря на съпругата, младеж - неин приятел и възрастна жена - майка на съпругата. Ден по-късно бе обявено, че е открита и дъщерята на възрастната жена - Кети Кюхова, която е майка на момичето, открито в къщата.

Към момента не е изчистена основната версия за убийството. Не е открито и оръжието на престъплението, което според първоначалните изявления на МВР е малокалибрен пистолет.

Първоначалната информация беше, че петимата са застреляни с по един куршум. От брифинга в сряда вечерта на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов стана ясно, че и шестте жертви са застреляни с по няколко куршума. Според него, е отпаднала версията за убийство и последвало самоубийство на някой от членовете на семейството.

Според главния секретар на МВР комисар Младен Маринов е възможно мотивът за жестокото престъпление да е свързан с дейността на Неделчо Юнаков - един от убитите в къщата в Нови Искър.

По информация на Нова телевизия, които се позовават на Търговския регистър, убитият Неделчо Юнаков е бил управител на фирмата "Бау Консултинг Мениджмънт". Фирмата е била прехвърлена на мъж от Лом на име Камен Благоев. Според регистъра, той притежава десетки фирми.

"Бау Консултинг Мениджмънт" е била изпълнител по европроект по ОП "Регионално развитие", започнат през 2012-а година. Проектът е бил за строеж на защитени жилища в Кърджали.