Третата цистерна от дерайлиралата композиция е изведена от гара Хитрино. Успешната операция е извършена днес по обед, съобщават от пресцентъра на МВР.

Припомняме, че още сутринта започнаха действията по подготовката и транспортирането на цистерните от територията на гарата в село Хитрино. Вчера следобед бяха изтеглени първите две от дерайлиралите цистерни.

Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов инспектираха организацията и темповете на работа.

От МВР допълват, че продължават действията на пожарникари, спасители и експерти с помощта на специализирана техника.

Междувременно около 30 души от Хитрино се събраха на главния път Шумен - Силистра. Те поискаха представители на Кризисния щаб да дойдат и да разговарят с тях. Местните жители заплашиха в противен случай да блокират пътя, предаде кореспондент на БНР.

При събралите се хора пристигнаха шефът на пожарната и кметът на общината Нуридин Басри. Николай Николов отправи покана към местните жители на среща в понеделник в 11.00 часа. На нея той ще даде разяснения относно приключването на операцията по изтегляне на цистерните.

Николов увери, че замърсяване на въздуха в селото няма, а водата е годна за пиене.

Идния вторник се очаква хората от Хитрино да влязат в домовете си
Обновена

Идния вторник се очаква хората от Хитрино да влязат в домовете си

Не изпращайте повече дрехи, зове кметът на Хитрино

В 14.00 часа екипи са тръгнали от най-горната част на селото, за да вземат мерки на избитите врати и прозорци. Те ще бъдат подготвени, за да може домовете на хората да бъдат възстановени веднага след падане на забраната, обясни кметът Басри.

По-рано Ридван Муса от Гражданска защита в Хитрино настоя пред шефа на пожарната изтеглените на площадката между Хитрино и Каменяк цистерни да се премахнат колкото е възможно по-бързо. Муса обясни, че хората не искат през зимата цистерните да останат на площадката в кариерата, тъй като се страхуват от нова експлозия.

"Да си ги вземе фирмата, да си ги кара, където иска", категоричен е Ридван Муса. Той допълни, че заради ада, който са преживели, не искат тези цистерни да стоят там в продължение на години.