"Надяваме се в началото на следващата седмица, най-късно във вторник да ни дадат разрешение и хората да могат да влязат в селото, за да ремонтират къщите си", заяви кметът на Хитрино Нуридин Басри, цитиран от БНР. Той обясни, че по информация, която му е дадена, днес три цистерни трябва да бъдат изтеглени от селото.

7, а не 8 са жертвите в Хитрино, опасността остава

7, а не 8 са жертвите в Хитрино, опасността остава

Това обявиха на извънреден брифинг Бъчварова и шефът на пожарната

Няма информация за действията, предприети до този час, обяви пред БНР репортерът от Шумен. Операцията върви бавно, хората, чиито домове не са засегнати питат кога ще могат да се приберат там. 

Хората питат има ли изследвания за замърсяване на почвата, на водата.

Към момента е ясно, че се очаква специализирана техника за рязане «без искра», която да отдели цистерните една от друга. Целта е да се предотвратят нови инциденти.

По думите на кмета Нуридин Басри, едва след това ще продължи изтеглянето на авариралите вагони. Той подчерта, че евакуираните хора от селото са силно обезпокоени от оскъдната информация, която дават институциите, ангажирани с техните проблеми. Басри обяви, че се очаква от селото да бъдат изтеглени още три цистерни.

Защо е дерайлирала шестата цистерна на влака убиец

Защо е дерайлирала шестата цистерна на влака убиец

Защо не локомотивът излезе от релсите?

От МВР уточниха, че продължава операцията по подготовката и транспортирането на цистерните от територията на село Хитрино. Към момента за транспортиране е подготвена още една цистерна. Действията на пожарникари, спасители и експерти, с помощта на специализирана техника, продължават, увериха от вътрешното ведомство.

Изтеглиха първите две цистерни от гарата в Хитрино
Обновена

Изтеглиха първите две цистерни от гарата в Хитрино

Цистерната с теч е изтеглена с локомотив

Продължава заседанието на Общественият съвет, който разпределя помощите за пострадалите хора от селото. Да не се изпращат повече дарения от дрехи, призова кметът на Хитрино Нуридин Басри.

"На този етап имаме достатъчно и хранителни продукти, но може би, като се върнат хората, ще има нужда от хранителни продукти. Прави се необходимото, но не върви бързо", заяви Нуридин Басри.

Избраха наблюдаващия трагедията в Хитрино за шеф на Шуменската прокуратура

Избраха наблюдаващия трагедията в Хитрино за шеф на Шуменската прокуратура

Вчера Цацаров забрани да се изнася информация по инцидента в Хитрино

Причините за забавянето са, опасността, която все още я има, обясни той. Тампонирана е цистерната, от която изтича газ, но тя все още продължава да изпуска. Днес ще се направи опит на сто процента да спре изтичането, каза Басри.