Първите две цистерни са изтеглени от гарата в Хитрино, съобщиха от пресцентъра на МВР. Този следобед е започнало извеждането на безопасно място на цистерните. Едната е изтеглена по релсов път, а втората на автоплатформа. Те са транспортирани до осигурената втора работна площадка. От ведомството определиха като добра новина изтеглянето на цистерните извън селото.

Директорът на пожарната главен комисар Николай Николов обяви, че подготовката продължава през нощта. Утре сутринта около 8.00 часа ще започне изтеглянето и на третата цистерна.

Николов обясни, че преместените цистерни ще бъдат позиционирани на подготвена площадка край кариерата в близост до село Каменяк. "В момента цистерната, която е позиционирана вече там, ще бъде охранявана с термокамери от "Гранична полиция", допълни Николов.

Снимка 268399

Източник: пресцентър МВР

Макар че течът на първата цистерна не е бил спрян напълно, е изтеглена с локомотив, информира кореспондент на БНР. С автовоз втората е преместена до кариерата в село Каменяк. Там е изградена втората площадка за обработка и допълнителни огледи на катастрофиралите вагони-цистерни.

По-рано от кризисния щаб обявиха, че не може да бъде даден срок за приключване на операцията.

„Интерпретации” дразнят хората от Хитрино, тревожи се Бъчварова

„Интерпретации” дразнят хората от Хитрино, тревожи се Бъчварова

Истинска информация трябва да се търси само от щаба в селото

Припомняме, че трагедията сполетя Хитрино в събота сутринта малко след 5.30 часа. Дерайлираха цистерни с газ пропан-бутан и пропилен от влакова композиция. Вследствие на изтичане на газ от една от цистерните и последвало запалване възникна взрив. При инцидента загинаха седем души, а много други бяха ранени. Десетки останаха без покрив. В селото е бедствено положение, като днес то бе удължено заради изнасянето на цистерните. Не е ясно кога хората ще могат да се върнат по домовете си.

Снимка 268396

Източник: пресцентър МВР

Правителството отпусна 10 млн. лв. на община Хитрино. 20 млн. лева отпусна и Европейската комисия. БЧК също стартира кампания в помощ на бедстващото село.

Хранителни пакети получиха 150 души от Хитрино. Те са платени с пари от дарителската сметка на общината. Председателят на Обществения съвет в Хитрино Севджан Акиф обяви, че в сметката вече има над 178 000 лева.