Не е имало закъснение на противопожарните екипи на мястото на инцидента в Хитрино. От националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" са категорични, че информацията за проблеми по време на спасителните акции е невярна и преувеличена.

Първата линейка е пристигнала в 05:54 часа в Хитрино, уверяват от МЗ

Първата линейка е пристигнала в 05:54 часа в Хитрино, уверяват от МЗ

В 6.05 часа болниците в Шумен, Търговище, Разград и Варна са приведени в готовност

В официалната позиция синдикалистите изразяват искрените си съболезнования и съпричастност към близките на загиналите и пострадалите. В нея се казва още, че разбират мъката на хората и приемат, че именно тя е причината да не се отчитат реално действията на пожарникарите, пристигнали на място.

Според информацията на синдиката, инцидентът е възникнал в 5.37 ч., а първият сигнал в оперативния център в Шумен е получен в 5.42 ч. Първите автомобили са тръгнали в 5.43 ч.

Планували, но не ремонтирали отсечката, където стана трагедията в Хитрино

Планували, но не ремонтирали отсечката, където стана трагедията в Хитрино

Да се опази имуществото на хората в Хитрино, призова депутатът Димитър Горов

Времето за пристигане от Шумен до Хитрино, което е на 20 километра, "не може да бъде по-малко от 20 минути, като се има предвид зимната обстановка и това, че все пак пожарните автомобили са тежки машини", се казва още в позицията на синдиката. Въпреки това пристигането на първите екипи е станало в рамките на 16-17 минути.

От по-далечните центрове пожарните коли са пристигали в рамките на 30-40 и дори повече минути след получаването на сигнала.

"Всеки може да прецени, че в напрегната обстановка, при загуба на близък, затрупан под развалините, никой не си гледа часовника и за всеки, намиращ се на мястото на инцидента, времето минава много по-бавно от нормалното. При такава ситуация минутата е все едно час", се казва в позицията на "Огнеборец".

Първите два пожарни автомобила не са имали физическа възможност да помогнат едновременно на всички в десетките засегнати сгради. Основната им задача е била преценка на обстановката и вземане на решения за недопускане на следващи експлозии на другите цистерни.

От синдиката смятат, че това може да е повлияло оценката на някои хора, че пожарникарите едва ли не са отказали да издирват затрупани хора. От "Огнеборец" реторично питат: "Какво би се случило, ако те започнат веднага спасителни действия и в последващ момент започнат да избухват останалите цистерни?! Тогава в какво щяхме да ги обвиняваме?!"

Осигуриха нужната вода за гасенето на пожара и за захранването на Хитрино

Осигуриха нужната вода за гасенето на пожара и за захранването на Хитрино

За целта е ограничено водоподаването към три съседни села

Синдикалистите са категорични, че всички пожарни са имали вода.

Освен това подсещат хората да се замислят "как и кой загаси огнищата на пожара, кой обезопаси и все още продължава да обезопасява цистерните и кой си рискува живота, за да не се допусне още по-голяма трагедия".