Софийският апелативен съд (САС) оправда бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, информира БГНЕС.

През октомври миналата година тя бе осъдена от Софийски градски съд на 5 години затвор. Николова бе призната за виновна, че умишлено е присвоила 53 000 лв. от бюджета на агенцията. САС потвърди и невинността на Райна Иванова, която бе оправдана и на първа инстанция.

Делото стигна до САС след обжалване на присъдата на първоинстанционния съд.

СГС лиши Николова и от правото да заема държавна или обществена длъжност, както и от правото да упражнява юридическа професия за срок от 3 години. Тогава съдът я оправда по второто й повдигнато обвинение, че заедно с друга подсъдима - Райна Иванова (директор на дирекцията "Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" при Агенцията по вписванията) - на 29 декември 2011 г. е написала писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверяват неверни обстоятелства.

Виолета Николова беше уволнена след разследване заради това, че през 2011 г. сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията, Николова сама призна, че през 2011 г. е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях си е дала сама.