При проверка на къща за гости в село Могилица, община Смолян е открито растение от рода на коноп с височина 160 см. Това съобщиха от МВР-Смолян.

Проверяващите са го намерили в градината на къщата сред други растения.

Мястото е посетено от дежурна оперативна група при ОДМВР и РУ-Смолян. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство.

Припомняме, на 14 юни беше съобщено, че започва проверка на 288 къщи за гости, които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 година и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

В същия ден стана ясно, че поредната проверена къща за гости в Белослав е напълно изрядна. Ден преди това и къща за гости в Нови пазар е издържала проверката на ДФЗ.

На 10 юни земеделски експерти провериха хотел в село Гургулят, където не откриха несъответствия. Това беше втората от обявените от министър Десислава Танева 14 проверки на подадени проекти. Преди това от ведомството провериха и къща за гости в Лясковец, за която също заключиха, че е напълно изрядна.

По-късно през деня бяха извършени проверки на още две проектни предложения - хотел в Берковица и център за деца скаути за нощуване на палатки. Те също се оказаха изрядни според МЗХГ и ДФЗ.

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

288 къщи за гости ще проверяват експертите на МЗХГ

Получили европари за периода 2007 - 2013 г.

До момента заради констатирани нередности субсидията си трябва да върне друга къща за гости в Гургулят, която според информация на медиите е на секретарката на община Сливница Ани Иванова.

Проверени бяха и още две къщи в смолянската община Борино. Тогава обаче стана ясно, че Фондът не може да им наложи санкции за установените нарушения в заложения бизнес план, тъй като мониторинговият им период е изтекъл.

На 26 юни стана ясно, че ДФЗ проверява и къща за гости в Златоград. 

ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение

ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение

Тъй като проверките се извършват извън мониторинговия период