Преди да се стигне до покана, за да бъде връчен втори мандат, според мен президентът трябва да постави две условия - първото е актуализация на бюджета, за да има пари за избори, и второ - да бъдат насрочени президентските избори. Това обясни в сутрешния блок на БНТ доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ.

Ако бъде върнат втория мандат, след това много бързо ще се завърти рулетката и президентът ще бъде притиснат от срокове, уточни тя.

Публичното право, за разлика от частното, се случва пред очите на обществото и предполагам, че дори само един народен представител, в случая, предполагам, че това ще е г-н Митов, както обявиха, ще отиде да приеме и да върне мандата, коментира Киселова ситуацията с втория мандат, който трябва да бъде връчен на втората по големина политическа сила в НС, която в случая е ГЕРБ, допълни Киселова.

Относно казуса с оттеглянето на Пламен Николов като предложение за премиер в проектокабинета на "Има такъв народ" и гласуването вчера решение на НС, Наталия Киселова обясни, че в този случай е необходим акт на парламента, тъй като при предварителната фаза при президента мандатът е бил успешен, а оттеглянето на кандидата се е случило във фазата, когато се налага НС да се произнесе.

На въпрос дали тази ситуация е повод за тълкувателно решение от Конституционния съд, тя отговори, че КС може да ни каже, че ако има акт на президента, трябва да има акт на НС, може да ни каже, че е достатъчно да се оповести... Правото е живо, но животът винаги е по-богат от правото.

Партиите, когато се явяват на изборите, се явяват със заявка, че искат да участват в управлението. За напред онзи, който води преговорите, ще трябва да ги води доста по-отговорно и убедително, тоест да не оттеглят бъдещите партньори подкрепата си, смята Киселова.

Снежана Начева: НС е изправено пред трик, думите на Слави Трифонов нямат юридическа тежест

Снежана Начева: НС е изправено пред трик, думите на Слави Трифонов нямат юридическа тежест

Ако се спазва стриктно Конституцията, всичко си е на мястото

Според нея, да се говори за конституционна криза е много тежка присъда.

Кризите са политически, Конституцията във всеки един момент, в който се наложи, се прилага. Конституционна криза ще има тогава, когато поне два от трите основни органа - Парламент, Министерски съвет, Президентство, не функционират, допълни преподавателят по конституционно право.

Така че, към настоящия момент кризата е само политическа, допълни тя.