Призовават бившия земеделски министър Румен Порожанов, зам.-министъра на земеделието Лозана Василева, евродепутата Атидже Алиева като свидетели по делото срещу бизнесмена Миню Стайков, пише "24 часа". Призоваването им е станало по време на днешното заседание срещу бизнесмена.

Порожанов вече е дал показания в досъдебното производство. Неговото явяване в съдебната зала за разпит, ще бъде определено от съда, обясни прокурор Ангел Кунев.

Освен Порожанов защитата на Миню Стайков настоява и за изслушването на настоящия зам. министър Василева и евродепутата Алиева, каза Кунев.

На днешното заседание обвиняемият Миню Стайко се яви в съдебната зала на инвалидна количка. Самият той изслуша показанията на 4 -ма свидетели. Освен Миню Стайков, съдебната зала бяха и всички останали 13 души, сред които и петима служители на държавен фонд "Земеделие".

Всички те са привлечени към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове - Програма за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Отново отложиха делото на Миню Стайков
Обновена

Отново отложиха делото на Миню Стайков

Причината е разминаване на документи от болницата

Припомняме, именно след разпита си по разследването срещу Миню Стайков от 9 май 2019 г. в Спецпрокуратурата министърът на земеделието Румен Порожанов, като бивш шеф на ДФ "Земеделие", заяви, че е готов да подаде оставка. На 14 май 2019 г. Порожанов подаде оставка и тя бе приета от премиера Борисов.

Съдебните процедури срещу Миню Стайков започнаха на 5 септември 2018 г., след като специализираната прокуратура влезе в офисите и на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД, а на следващия ден Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осем души за участие в организираната престъпна група, ръководена от Миню Стайков.

Стайков е обвинен, че е ръководител на организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. По-късно в обвинението бе включнето и злоупотреби с еврофондове.

Става въпрос за собственика на "Винпром Карнобат" и "Сис индустрийс" Миню Стайков, сина му Стайко Стайков, сина на кмета на Карнобат Иван Димитров, както и още петима с инициали Ц.К., М.К., Б.Х., А.Т. и Д.Д.

Тогава Стайко Стайков не беше открит и го обявиха за издирване в Интерпол.

По-късно стана ясно, че прокуратурата е забравила да внесе шест тома от материалите по делото.

През ноември 2018 г.Спецсъдът запорира имуществото на Миню Стайков. Месец по-късно го остави за постоянно в ареста.

На 23 октомври 2019 г. стана ясно, че Миню Стайков и още 13 души са подсъдими по второ дело за злоупотреби с еврофондове.

Ден по-рано бе запорирано имущество на Миню Стайков и на 9 души за над 134 млн. лева.

Държавата иска 3,6 млн. лв. от Миню Стайков и 13-те служители на ДФЗ

Държавата иска 3,6 млн. лв. от Миню Стайков и 13-те служители на ДФЗ

Съдът замени паричните гаранции на обвиняемите с подписки