Районната прокуратура в град Попово започна проверка на обстоятелствата около строителството на новия паметник на загиналите мюсюлмани и на жертвите на възродителния процес в село Славяново, предаде БНР.

Кметът Людмил Веселинов спря вчера строителните работи, позовавайки се на нарушения на Закона за паметниците на културата и Закона за устройство на територията.

Намеренията на братя Юзеирови са да изградят в своя имот паметник висок два метра и 99 см именно, за да не нарушат Закона за устройство на територията, който изисква съгласувателни процедури за изграждане на обекти по-високи от 3 метра.

Припомняме, двамата братя учредиха Мюсюлмански демократичен съюз, а Юзеир е и учредител на неправителствената организация "Български червен полумесец", чиято легитимност се оспорва от Българския червен кръст.

Според закона, за военни паметници се приемат тези на военнослужещи от Българската армия, взели участие във война, водена от българската държава, на участниците в Българското опълчение по време на Руско-турската освободителна война и на участниците в Македоно-одринското опълчение. Нов момент, в сравнение със старата уредба, е и включването към военните паметници на паметниците на загиналите в операции и мисии извън пределите на страната, както и паметниците на загиналите български военнослужещи при изпълнение на служебния им дълг. Такива са и военните гробища, гробници, костници и мавзолеи.

Законът обясни военният историк Мишо Йорданов, цитиран от радио Шумен.
В този смисъл паметникът на братя Юзеирови не може да е такъв", коменитра военният историк.

Освен това изграждането на нови паметници се извършва само след съгласуване с министъра на отбраната, като трябва да се поиска официално разрешение от министерството на културата и министерството на отбраната, чрез специална комисия към областния управител.