Окръжният съд в Кърджали даде ход на делото за катастрофата с лидера на ДОСТ Лютви Местан, пише "24 часа". В сблъсъка между колата на Местан и на младо семейство загина 6-месечното момиченце на семейството. Обвиняеми по делото са лидерът на дост Лютви Местан и бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед.

Местан и адвокатът му поискаха отлагане на процеса с мотив, че копие от делото им е било осигурено едва в понеделник. Над 1000 били страниците по делото и според Местан и защитникът му било невъзможно да се запознаят с материалите.

Окръжният съд отхвърли искането за отлагане. Според съдията Георги Милушев адвокатът на политика е получил съобщение за делото на 23 август, а Местан - 4 дни по-късно, което им е дало достатъчно време да се запознаят с делото. То е било на разположение в деловодството на съда.

Лютви Местан правил неверни внушения, че съдът в Кърджали протака делото

Лютви Местан правил неверни внушения, че съдът в Кърджали протака делото

Според съда Местан се опитвал да въздейства върху процеса

Припомняме, лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан бе обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика.

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

На 25 април 2019 г. стана ясно, че Местан е платил паричната си гаранция от 10 000 лв. Тя му беше наложена от Окръжната прокуратура в Кърджали заради причинената катастрофа, при която загина 6-месечно бебе.

Ден по-рано беше отменена и забраната той да не напуска страната.

След като бе освободен от гаранция и се появи обществено недоволство от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция, след като събра необходимите доказателства за състоянието му.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

Първоначално книжката му бе отнета, но след това му я върнаха.

Първоначално за произшествието бе задържан само лидерът на ДОСТ и бивш лидер на ДПС Лютви Местан. Другият шофьор Юсеин Ахмед бе обвинен едва през декември 2019 г.