Съдът върна за допълнително разследване делото за катастрофата с участието на лидера на ДОСТ Лютви Местан, съобщава БНТ.

Според магистратите от Окръжния съд в Кърджали са допуснати съществени процесуални нарушения.

Припомнями, днес съдът даде ход на делото, в което обвиняеми са партийният лидер и бащата на загиналото 6-месечно дете.

На излизане от съдебната зала Местан заяви, че няма вина за катастрофата. По негови думи е имало политическа поръчка той да бъде обвинен на всяка цена.

Прокуратурата реализира стратегия за изграждане на публичния образ на убиеца на дете и използва всякакви противозаконни средства, за да реализира тази стратегия, посочи той.

Съдът даде ход на делото за катастрофата с Лютви Местан

Съдът даде ход на делото за катастрофата с Лютви Местан

Обвиняеми са Местан и бащата на загиналото бебе

Според него стратегията е била 9 месеца да бъде държан като единствен обвиняем без вина, което било "откровена политическа репресия".

Предстои в 7-дневен срок Окръжната прокуратура да излезе със становище дали ще обжалва определението на съда.

Припомняме, лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан бе обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика.

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

Лютви Местан правил неверни внушения, че съдът в Кърджали протака делото

Лютви Местан правил неверни внушения, че съдът в Кърджали протака делото

Според съда Местан се опитвал да въздейства върху процеса

На 25 април 2019 г. стана ясно, че Местан е платил паричната си гаранция от 10 000 лв. Тя му беше наложена от Окръжната прокуратура в Кърджали заради причинената катастрофа, при която загина 6-месечно бебе.

Ден по-рано беше отменена и забраната той да не напуска страната.

След като бе освободен от гаранция и се появи обществено недоволство от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция, след като събра необходимите доказателства за състоянието му.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

Първоначално книжката му бе отнета, но след това му я върнаха.

Първоначално за произшествието бе задържан само лидерът на ДОСТ и бивш лидер на ДПС Лютви Местан. Другият шофьор Юсеин Ахмед бе обвинен едва през декември 2019 г.

Местан иска отлагане на делото за катастрофата

Местан иска отлагане на делото за катастрофата

Все още не е получил материалите по него.