Професионалистите по здравни грижи не оспорват постигнатото споразумение между Министерството на здравеопазването и синдикатите, в което е заложено увеличаване на минималните стартови заплати в здравния сектор.

Това заяви пред проф. Станка Маркова, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, цитирана от health.bg.

„Целта на срещата на съсловните организации в здравеопазването в Пловдив не беше да се оспори тристранното споразумение. Ние толкова се борихме сестрите да получават поне две минимални работни заплати като стартово възнаграждение." - коментира проф. Маркова.  

Изявлението беше направено по повод на опасенията в медицинските среди, че подписаното споразумение между министерството и синдикатите не може да бъде изпълнено. Според председателя на БЛС д-р Андрей Кехайов, „за всяко повишение трябва да има ресурс, а бюджетът е един и същ, което поставя въпроса от къде ще дойдат средствата".

Проф. Маркова уточни, че споразумението само е споменато на срещата, но не е било предмет на дискусиите по време на форума.

„Дискутирахме финансирането на клиничните пътеки, договорното начало, отделянето на по-висок процент от брутния вътрешен продукт за здравеопазването. Във връзка с това подготвяме декларация, която ще прецизираме днес в следобедните часове и ще я изпратим на премиера." - допълни проф. Маркова.

Предложенията на съсловните организации за частта от брутния вътрешен продукт, която се отделя за здравеопазване, варират между 6 и 7 процента.   

На провелата се през уикенда среща в Пловдив се събраха представители Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и Асоциацията за закрила на пациентите.

Те взеха решение в началото на юли да се проведе национален форум в НДК, на който ще се съберат около 6000 лекари, сестри и фармацевти. На срещата ще  бъдат поставени конкретни искания по отношение на политиката в здравеопазването и в зависимост от реакцията  на държавните институции ще се вземе решение дали да има национален протест и  стачни действия.

„Ако не бъдем чути  и тогава, излизаме на протест и евентуално ще има и стачка", предупреди д-р Андрей Кехайов.

Той подчерта, че е необходимо възстановяване на нормален диалог между отговорните институции в здравеопазването, като е задължително експерното участие на съсловните организации.