Според събраните материали има доказателства, които обосновават извършеното престъпление от обвинените лица Петър Харалампиев и Красимир Томов. Това заяви спецпрокурор Ангел Кънев по повод делото срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и на главния секретар на ДАБЧ Красимир Томов.

По думите на спецпрокурора няма доказателства, които да разколебават тезата на държавното обвинение. Делото ще бъде приключено в 8-месечния срок. В петък ще бъде гледано искането на мярката за неотклонение на бившия шеф на ДАБЧ.

Съдът отложи съдебното заседание днес, за да се гарантира правото на обвиняемия да се запознае с всички новосъбрани доказателства за повдигнатите му обвинения, защото не е искал промяна на мярката си за неотклонение, поясни спецпрокурор Кънев.

По досъдебното производство са ползвани разрешени СРС-та. Те са представени при първоначално разглеждане. В конкретния случай касаят деловодно-административен проблем между съда и прокуратурата. Конкретно с тези доказателства защитата се е запознавала, ще бъдат представени отново, каза Кънев и допълни, че няма нови протоколи за ползваните СРС-та за обвиняемите Томов и Харалампиев. Специалните разузнавателни средства ще бъдат изготвени в съответния срок, за това не са представени на хартия.

И днес са разпитвани хора по това производство. Не можем да правим предварителни изводи преди да сме приключили разпитите. Разпитвани са и хора от изпълнителната власт и от различни партии, както и министри. Над 7 месеца текат разпитите.

В ареста са Харалампиев и Томов, а първоначално са обвинени и Стойов и Симеонова.

Припомняме, на 29 октомври рано сутринта, Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство.

Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

След това спецсъдът уважи иска на прокуратурата и реши задържаните председател на ДАБЧ Петър Харалампиев и други служители да останат за постоянно в ареста.

На 31 октомври президентът Радев посочи, че в администрацията на президентството са получавани писма и сигнали за нередности в ДАБЧ. Сигналите били препращани към компетентните органи - прокуратурата и ДАНС. "Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата", изтъкна тогава Радев. Това каза по-късно и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Междувременно заместникът на главния прокурор Иван Гешев коментира лаконично, че в прокуратурата не са получавани никакви сигнали.

На 1 ноември стана ясно, че сигнали до прокуратурата е имало.

Катя Матева, бивш шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието, е изпращала многократни сигнали до различни институции, включително до премиера и до прокуратурата.

Матева е изпратила писмо със сигнал за нередности в ДАБЧ до президента на 9 март 2017 година. От президентството са сезирали прокуратурата на 20 март 2017 година.

На 2 ноември Катя Матева категорично заяви пред bTV, че има конкретни доказателства, оличаващи вицепремиера Красимир Каракачанов в злоупотреби и схеми в ДАБЧ.

На 4 ноември Илия Ангелов, бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски", заяви, че още през 2014 година той е подавал сигнали до прокуратурата за нередности в агенцията.

На 5 ноември 2018 г. бе уволнен Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ.

На 19 ноември премиерът Бойко Борисов поиска проверка на всички паспорти, издавани на българите в чужбина за последните 5 години.