Делото за референдума в столичния квартал "Младост" беше спънато заради списъци на Главна дирекция Гражданска регистрация и административно обслужване (ГД ГРАО).

Съдът даде ход на делото, а после го отложи по искане на ИК "За зелен Младост", за да може да се изготви съдебно-техническа експертиза на точния брой избиратели, подкрепили искането за провеждане на референдум за застрояването в квартал "Младост".

Делото беше заведено от ИК "За зелен Младост", заради отказа на Столична община да проведе референдум за застрояването в община "Младост".

430 000 кв. м. зелени площи пред ново застрояване в "Младост"

430 000 кв. м. зелени площи пред ново застрояване в "Младост"

Комисии към СОС отхвърлят искането за местен референдум

Отказът на Столична община дойде заради това, че искането не е подкрепено от минимум 10% от жителите на района, за да стане задължително.

Кметът на "Младост" поиска от съда списъкът на ГРАО да се обяви за нищожен.

Защитата на Иванчева поиска да ѝ бъде предоставен и списъкът с преброените избиратели, подкрепили искането за референдум, защото такъв списък бил предоставен само на Столична община.

Съдът отложи делото, за да могат да е съберат още доказателства от страните, като даде срок от три дни ИК "За зелен Младост" да входира молба с обосновка защо иска експертиза.

Георги Георгиев, адвокат на Столична община, заяви, че предстои съдът да се произнесе по повод събирането на доказателства. Според него основният въпрос е дали констатациите на ГРАО, а не на Столична община са верни или неверни, и допълни, че вярват на официалния документ.

"По важно е дали формулираните от инициативния комитет въпроси са законосъобразни, в който смисъл СОС категорично се е произнесъл", заяви Георгиев.

Според него има способи за промяна на устройствените планове и те са уредени в закона. Вторият въпрос на допитването е незаконосъобразен.

Столична община отхвърли референдума за застрояването в "Младост"
Обновена

Столична община отхвърли референдума за застрояването в "Младост"

Дебатът се люшкаше между "шкембе чорбата" и изповедите в стил "Майце си"

По думите му въпросът, който предлагал референдумът, бил: "искате ли да се прилага българското законодателство в района на Младост". Изказването предизвика отрицателна реакции у привържениците на референдума, дошли да подкрепят кмета на "Младост" Десислава Иванчева.

Иванчева заяви, че искат от съда протоколът от ГРАО да се обяви за нищожен, защото МРРБ нямало такава методика със стара дата да даде информация. Списъците били внесени на 12 декември 2016 г., проверяването на въпросните списъци и данните е станало февруари 2017 г., а нямало методика за проверка на стара информация. От там адвокатите настояват за нищожност.

За местни референдуми гласуват хора с постоянен и настоящ адрес, като се иска уседналост от 6 месеца.

От щаба на Иванчева предоставиха данни как за 20 дни по данни на ГРАО избирателите са се увеличили с над 6000. Според тях в момента на събиране на подписката хората са били над исканите 10%, но след проверка в ГРАО поради липса на методика МРРБ да даде информация със стара дата, бройката е паднала.

Столичен общински съвет инициира нов референдум за "Младост"

Столичен общински съвет инициира нов референдум за "Младост"

Въпросите трябва да се формулират правилно

От щаба на Иванчева оспорват протокола на ГРАО, защото според тях са проверили само 5% от хората и са си свършили работата наполовина. Трябвало да изследват постоянен, настоящ адрес и 6-месечна уседналост, а те са изследвали само постоянен адрес. Те предполагат, че 6-месечната уседналост въобще не е изследвана.

ГРАО няма методика и затова трябва да се направи експертиза.

Иванчева обясни, че Столична община само на думи подкрепяла референдумите.

Референдумът в "Младост" е популистки

Референдумът в "Младост" е популистки

Провеждането му действително може да ощети гражданите, а и регионите