Химическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" става факултет по химия и фармация. Факултетът се създава с решение на Народното събрание.

Това е едно логично решение, коментира деканът Тони Спасов. Целта в СУ да се обучават фармацевти е да се създадат конкурентоспособни и качествени кадри, заяви той и подчерта, че това не е просто разкриване на пореден факултет във ВУЗ-а.

Спасов гарантира, че магистър-фармацевтите, излезли от новия факултет, ще са на европейско ниво. Още от тази година стартира обучението по специалността, като първоначално ще бъдат приети 50 студенти.

Капацитетът на факултета е в следващите години да се приемат по около 80 души. Преподавателите са с много сериозна подготовка. Всеки един от тях е и изследовател със световно признание, подчерта Спасов. Материалната база за изграждане на специалността фармация е налице, увери той.

Браншът скептичен:
Този факултет е разточителство
Още...

Факултетът е оборудван с изключително скъпи научни апаратури - всяка една от които струва около един милион лева. Предстои още лаборатории да бъдат дооборудвани.

Фармацията е област, която дава перспективи, категоричен бе деканът на факултета.

Стана ясно още, че повече от 600 студенти в СУ тази година са се възползвали от възможността за студентско кредитиране. Това според университета е значително повече от миналата година. 1 200 кандидат-студенти пък са подали документи за първата кандидат-студентска изпитна сесия до момента.

Най-много желаещи има в специалностите български език и история, химия и биология, журналистика и математика. СУ работи и по разкриването на нови магистърски програми с изучаване английски език. От ръководството на университета разкриха, че едната е образователен мениджмънт.

Проф. Евгени Минков, бивш председател на Българския фармацевтичен съюз, коментира откриването на новия факултет с думите, че идеята не е нова и такъв е съществувал във ВУЗ-а още през 1942 г.

По думите му разкриването на новата специалност няма да доведе до пренасищане на пазара с такъв тип кадри.

Всичко зависи от пазарната икономика, Европа е отворена, посочи проф. Минков. Според него след като подобен факултет се разкрива, има необходимост от него. Защо да има толкова много факултети по право, а по фармация не, запита той.