Свинаров В доклада си, посветен на реформата в специалните служби, министърът на отбраната Николай Свинаров призова те да не попадат под обща институционна шапка, а всяка една спецслужба да има собствен закон. Той се изказа по време на кръгла маса, организирана от неправителствената коалиция “Реформа в сектора за сигурност”.

Според Свинаров, на този етап, постигнатите положителни резултати се отнасят в по-голяма степен за външната, отколкото за вътрешната сигурност на страната ни. Все още в държавата се развива сивата икономика, която заема значителен дял от националната ни икономика, изтъква военният министър своите мотиви. Твърде далеч сме от видими резултати в борбата с корупцията, има по-голямо или по-малко забавяне в реформирането на специалните служби и съдебната система, което се отразява неблагоприятно на цялата дейност в сектора на сигурността.

Твърденията, че по върховете на специалните служби проникват чужди разузнавания, военният министър коментира, че лично той не разполага с такива данни, но изрази съмнение, че това е възможно. Ако това е вярно, то е един много неприятен факт и който го твърди, все пак трябва да има някакви данни за това, каза Свинаров.

Представеният от управляващите проект за уредба на институциите, свързани с националната сигурност, предвижда Съветът по сигурността към правителството да координира 3 агенции – за охрана, за разузнаване и за сигерност. Предлага се Национална служба “Сигурност” да излезе от МВР и да бъде преместена в една от агенциите. Червеняков Според депутата от Коалиция “За България” Младен Червеняков, има безспорни данни за проникване на чужди разузнавания в ръководството на българските специални служби. Освен това български престъпни и икономически групировки успяват да получат достъп до секретни материали на службите за сигурност. Депутатът каза това по време на дебата в Народното събрание за гражданския контрол върху специалните служби.

В работата на българските спецслужби има изоставане по отношение на използването на специфичните методи и средства, няма достатъчно агентурно проникване по линията на новите рискове, заплахи и опасности, каза Червеняков. Агентурните позиции са отслабени в количествено и качествено отношение, допълни той.

Получиха се доста “гафове”, особено по отношение на използването на специални разузнавателни средства, смята още червеният депутат.