Разбира се, че ще има политически контрол, това е идеята.
Така главният прокурор Борис Велчев коментира идеята на Синята коалиция главният прокурор да се избира от парламента и прокуратурата да е под контрола на НС.

Политическият контрол върху поркуратурата ми се струва твърде неуместен, 21 век е.
Много по-важно е да има съдебен контрол върху прокуратурата, смята още обвинител N 1.

Аз съм за това всички актове на прокуратурата, ама наистина всички актове, да подлежат на независим, безпристрастен, обективен контрол, който може да бъде само и единствено съдебен, допълни Борис Велчев.

Превръщането на прокуратурата в политически орган, в партиен орган, няма да бъде добра идея, смята още той.

Като изключително негативна тенденция главният прокуорор определи увеличения брой купени гласове на националния вот в сравнение с евровота.

Да се прекъсне връзката между партиите и сенчестия бизнес, това е решението според обвинител N1 за преодоляване на този феномен.

Не бива да имате илюзиите, тези пари, с които се купуват от партиите гласове, не са взети нито от държавната субсидия, нито от членския внос, категоричен е Велчев.

Второто нещо, което трябва да направим е самите партии да възпитат в себе си повече морал.
Не е достатъчно в клиповете им да има знак, че купуването и продаването на гласове е престъпление, допълни още главният прокурор.

Според него необходим е повече контрол върху финансирането на партиите.

Ако не променим съзнанието си, нищо няма да се промени само с правни средства. Докато партиите искат да купуват гласове, ще намерят и начин да го правят, заяви още Борис Велчев.