Главният архитект на София Здравко Здравков иска да се направи още една проверка дали е допустимо по закон изграждането на терасата на шефа на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Пред БНР Здравков посочи, че по закон за завземането на общи части, ако терасата на Георгиев е обща част, става само със съгласието на всички собственици в дадената сграда.

Нова проверка на терасата на шефа на Антикорупцията

Нова проверка на терасата на шефа на Антикорупцията

От район "Слатина" проверяват постройките на терасата на Георгиев

"Там в момента се извършва проверка. По отношение на завземането на общи части Законът за устройство на територията е категоричен: Според член 185 трябва да има съгласие на всички собственици. Трябва да се направи една проверка, първо, по съответствие на съответните параметри на имота като градоустройствени показатели - кота корниз, кота било. Това са също параметри, които трябва да бъдат анализирани и затова е необходимо да се направи съответният констативен акт, да се направи анализ по отношение на параметрите в имота, дали има действащ работен устройствен план, как е одобрена проектната документация", заяви главният архитект.

Той добави, че думичката "узаконяване" от 2001 година не съществува в Закона за устройство на територията.

Антикорупцията увеличи причините за кампанията срещу себе си

Антикорупцията увеличи причините за кампанията срещу себе си

Информира и че проверява за приближено лице до политически лидер

Припомняме, председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев стана поредната фигура, която се завъртя в медийното пространство около скандала с апартаментите на властта на преференциални цени.

Оказа се, че апартаментът на Георгиев има тераса от 186 квадратни метра, която не e деклариранa.

Той е на мнение, че терасата е обща част на блока и не коментира много казуса. Нямало да влиза в обяснителен режим. При първата си изява пред журналисти Георгиев заяви, че атаката срещу него е компроматна и бизнесмените, които са засегнати от работата на комисията по антикорупция имат 198 милиона причини, за да го атакуват (сума в лева, която е запорирана/конфискувана от антикорупцията - бел.ред.).
По-рано днес пък в съобщение от комисията броят на причините беше значително увеличен - 2 милиарда и 200 милиона причини

От "Демократична България" обявиха, че настояват за незабавната оставка на Георгиев.

Припомняме и че в момента се провежда Консултативен съвет по национална сигурност при президента Радев във връзка с корупцията по високите етажи на властта.

Румен Радев вече свали доверието от шефа на антикорупционната комисия, канейки на КСНС да присъства неговият заместник.
Преди да влезе в КСНС той заяви и че иска нов антикорупционен закон, след като ветото му върху настоящия закон за борба с корупцията не мина в пленарна зала. 

В същото време БСП внесе в деловодството на парламента подписка с искане Пламен Георгиев да бъде освободен от поста.

Срещу Георгиев се провежда и проверка от прокуратурата.

Пламен Георгиев излиза в отпуск

Пламен Георгиев излиза в отпуск

Проверката е повод да се установи, че винаги е спазвал законите