Табели, предупреждаващи за продажбата на материали, които може да съдържат държавни тайни или "реакционна пропаганда", се забелязват на китайските пазари за антики и битпазари, които някога са били златна мина от исторически документи. Това пише "Ройтерс".

Някои от табелите показват номер на гореща линия, така че гражданите да могат да уведомят властите, ако станат свидетели на незаконна продажба.

Сега тези табели спират китайските историци да правят изследвания за страната. Това повдига опасения в учените на съвременната китайска история, че затегнатата цензура закрива пътищата за независимо изследване на миналото на страната.

Това важи особено за документите, свързани с Културната революция от 1966-1976 г. - най-чувствителният исторически период за Китайската комунистическа партия - когато Мао Цзедун обяви класова война и потопи Китай в хаос и насилие.

Китай блокира социалните мрежи на бивш главен редактор на държавния вестник

Китай блокира социалните мрежи на бивш главен редактор на държавния вестник

След като написа противоречиви коментари относно икономиката на Китай

От друга страна обаче, Пекин иска да увеличи академичния си обмен, като миналия ноември президентът Си Дзинпин покани 50 000 американски студенти в Китай за следващите пет години.

По думите на Даниел Лийз, съвременен китайски историк от университета във Фрайбург, "периодът на ходене по битпазари и просто намиране на съкровища е почти приключил".

Търсенето на документи "по принцип е излязло от полза, защото просто е станало твърде сложно, трудно и опасно", каза той, като уточни, че по-младите чуждестранни учени все повече разчитат на задгранични исторически колекции.

Китайската комунистическа партия упражнява контрол върху всички публикации, включително книги, медии и интернет от създаването на Китайската народна република (КНР) през 1949 г., като степента на цензура варира във времето.

По време на управлението на Си Дзинпин, който дойде на власт през 2012 година, цензурата само се засили, като обвини "историческия нихилизъм" или версии на историята, които се различават от официалните разкази, за причиняване на разпадането на Съветския съюз.

През последните години редица нови закони за националната сигурност и антишпионската дейност накараха учените да бъдат още по-предпазливи при цитирането на неофициални китайски материали.

Някои чуждестранни учени по съвременна китайска история, които са публикували проучвания, които или оспорват китайските държавни наративи, или са по чувствителни теми, казват, че са им отказани визи за Китай.

Джеймс Милуърд, историк от Джорджтаунския университет, каза, че е бил блокиран за визa на няколко пъти, след като помогна за написването на "Синдзян: Китайската мюсюлманска граница" през 2004 година. Все пак оттогава е получил краткосрочни визи няколко пъти, макар и след дълъг процес.

Политическият климат също така оформя начина, по който историците избират своите предмети на изследване. Един историк, базиран в САЩ, каза, че е избрал да работи върху непротиворечиви теми, за да запази достъпа за пътуване до Китай. Той отказа да бъде идентифициран поради чувствителността на темата.

Китайското министерство на образованието не отговори на запитване на за коментар. Външното министерство заяви, че не е запознато със съответните обстоятелства.

Безпокойство в Китай срещу проектозакон, забраняващ коментари и предмети, които вредят на "националния дух"

Безпокойство в Китай срещу проектозакон, забраняващ коментари и предмети, които вредят на "националния дух"

До момента около 39 000 китайски граждани са дали отзиви за предложенията чрез уебсайта на китайския парламент

Документални открития

Лийз и други чуждестранни историци казват, че на китайските битпазари и антични пазари са откривали досиета на преследвани интелектуалци, както и секретни документи на комунистическата партия.

Такъв тип документи често са дарявани от роднини на починали служители или старателно спасявани от търговци на книги от центрове за рециклиране в близост до държавни служби, разпуснати по време на масовите съкращения в държавния сектор през 90-те години.

Но от 2008 г. правителството предприе мерки срещу битпазарите и други източници на употребявани книги и документи. Купувачите са арестувани, продавачите са глобени, а уебсайтовете за употребявани книги са изчистени от политически чувствителни артикули.

През 2019 г. например японски историк беше задържан за два месеца по обвинения в шпионаж, след като купи книги от 1930 г. за Японско-китайската война от магазин за книги втора употреба. Две години по-късно любител, обвинен в продажба на незаконни публикации от издатели в Хонконг и Тайван на Kongfuzi, най-големият уебсайт за употребявани книги в Китай, беше глобен с 39 000 долара за липса на бизнес лиценз.

И тази година двама работници в център за рециклиране бяха наказани за продажба на поверителни военни документи.

Според колекционер в Пекин, който се интересува от документи от Културната революция, който говори при условие за анонимност, сега купувачите поддържат лични отношения с търговци, които продават чрез WeChat.

Също така историците отбелязват, че достъпът до по-голямата част от архивите на местните власти е ограничен от 2010 г. насам и тяхното цифровизиране е позволило сериозното им редактирани под натиска на цензурата.

Чуждестранните историци посочват, че техните колеги в континентален Китай могат само да запазят материали за потомците в настоящия политически климат.

Но все пак "дори при Си китайските учени продължават да търсят възможности и да разширяват разбирането и тълкуването на историята на КНР", каза И Лу, асистент по история в Дартмутския колеж, който е работил широко с китайски университетски колекции от материали от 20-ти век. "Не всичко е загубено", добавя още той.

Китай арестува най-много журналисти в света

Китай арестува най-много журналисти в света

Според доклад на "Репортери без граници"