Япония вдигна степента на опасност от аварии в АЕЦ "Фукушима" на 5-та степен, от седем възможни, предадоха световните агенции.

Този ход постави кризата във Фукушима Даичи на второ място след  катастрофата в Чернобил, Украйна, през 1986 г.

Повишаването на нивото на опасност е за реакторите No. 1, No. 2 и No. 3, тъй като техните сърцевини са частично разтопени и изпускането на радиация продължава.

Бял дим или пара се издигат от трите реактора на пострадалата от земетресението атомна електроцентрала в североизточна Япония, съобщи агенцията за ядрена сигурност.

Според нея все още има вода в хранилището за отработено гориво на трети реактор. От агенцията са на мнение, че димът или парата, издигащи се от повредения втори реактор може би идва откъм хранилището за използвано гориво или от експлозия в камерата под налягане.

В съобщението се отбелязва, че надеждите са да бъдат възстановени захранващите кабели за два от реакторите в петък и на два други в неделя.

Вследствие на земетресението и 11-метровото цунами отказаха системите за охлаждане в АЕЦ "Фукушима". И в трите реактора започна топене на ядрата, нивото на радиация в зоната на централата се повиши.

Вчера армията на Япония започна да излива вода над 3 и 4 блок от АЕЦ „Фукушима" 1, с цел да ги охлади и да предотврати разрастването на ядрената авария.