Компанията-оператор на авариралата японска АЕЦ „Фукушима-1" обяви, че си е поставила за цел да я стабилизира до състояние, известно като „студено изключване" в рамките на 6 до 9 месеца, съобщи агенция „Киодо". Охладителните системи на реакторите и басейните за отработено гориво трябва да заработят до 3 месеца.

Шефът на „Токио Електрик" (ТЕПКО) Цунехиса Кацумата свика специална пресконференция в Токио и на нея обяви графика, който компанията ще се опита да спази в борбата си с тежкия ядрен инцидент. Според него в рамките на 3 месеца ще бъде постигнато „стабилно намаляване" на радиацията и още между 3 и 6 месеца за постигане на приемливо равнище на контрол над ситуацията, след което сградите на реакторите ще бъдат покрити.

След аварията във „Фукушима-1"акциите на TEPCO са загубили 75% от стойността си.  Наблюдатели изразиха съмнения дали компанията ще може да оцелее след кризата. Според някои борсови специалисти общата дума на подадените срещу фирмата искове за обезщетения може да достигне 130 милиарда долара.

Ръководството посочи, че през лятото ще поеме отговорността си за инцидента и ще подаде оставка.

По думите му основните проблеми към момента са свързани с опасността от водородни експлозии в реактори 1 и 3, както и изтичането на силно радиоактивна вода от реактор 2.

По време на брифинга стана ясно, че дистанционно управлявани роботи ще влязат по-късно днес в сградата на Трети енергоблок. Машините трябва да проверят температурата, нивото на радиацията и кислорода, за да се прецени дали е безопасно на мястото да бъдат изпратени работници. Освен това, след „разходката" на роботите, от ТЕПКО ще имат по-голяма яснота каква работа е необходимо да бъде свършена, за да бъде поставен реактора под контрол.

Компанията обсъжда дали подобни инспекции да не бъдат извършени и в Първи и Втори блок. Използват се американски роботи с подвижни ръце. При тестовете, проведени в Пети блок, машини с дължина от 70 см. и ширина от 53 см. са успели да отворят всички врати в сградата сами.

Припомняме, АЕЦ "Фукушима-1" остана без охладителна система след унищожителните земетресение и цунами на 11 март. След серия от водородни експлозии и частично стопяване на реакторните ядра, хиляди хора от близките населени места бяха евакуирани. Започна охлаждане на реакторите с вода, част от която в последствие изтече в морето. Властите откриха следи от радиоактивни елементи в храната в много части от Япония.