Най-малко 18 моряци се смята, че са в капан на борда на индийска подводница, на която избухна пожар след експлозия на пристанище в Мумбай, съобщиха официални лица, цитирани от БиБиСи.

Пожарът сега е овладян, но подводницата частично е под вода. Спасителни екипи са изпратени на сцената на инцидента. Индийски медии съобщават, че много от моряците са напуснали съда на безопасно място. Някои са получили травми и са хоспитализирани.

По-късно индийският военен министър Аракпарамбил Куриан Антъни обяви, че има загинали при експлозията в подводницата. Той не уточни броя на загиналите. В момента на инцидента съдът е бил напълно въоръжен, а пожарът е довел до детонирането на торпеда и ракети.

По информация на телевизия Зее нюз, при взрива повреди са нанесени и на друга подводница.

Не е ясна каква е причината за експлозията на „Синдхуракшак". Инцидентът е станал тази нощ и на пожарникарите им е отнело няколко часа да потушат пожара. От ВМС обявиха, че подводницата е със сериозни щети и е започнато разследване за установяване на причините за инцидента.

Има няколко души, които са заклещени на борда, ние сме в процес по спасяването им. Подозираме, че са около 18", каза говорител на ВМС.  „Няма да се откажем, докато не ги извадим", добави говорителят.

Съобщава се, че дим от пожара на подводницата може да се види от много места в града.

Подводницата „Синдхурашак" е на 16 години, руско производство, с дизелов двигател. Оборудвана е с руската система Клуб-С, която използва крилати ракети.

Подводницата се върна от Русия миналата година, след като бе модернизирана, а миналият октомври започна морски изпитания.

Индия и Русия са дългогодишни съюзници. Москва доставя 70% от военната техника на Индия.