В бреговата зона на британската военна зона „Акротири" в Кипър днес са спасени 140 сирийски бежанци. Те са били на борда на четири малки лодки. От началото на сирийската криза и бежанската вълна това е първият случай, при който бягащи от военната зона хора пристигат на територия под британски суверенитет, предава кореспондентката на БНР в Кипър.

Базата "Акротири" е основната територия в района на Източното Средиземноморие за британските въздушни операции срещу джихадистите.

Сред спасените бежанци има жени и деца. Те се намират в една от двете британски военни бази в Кипър, които са суверенна територия на Великобритания. По този начин бежанците попадат под юрисдикцията на Великобритания.

Всички от четирите лодки са в безопасност. Те са получили първа помощ, храна и вода. Когато са регистрирани, са заявили, че са от Сирия. Точният брой на спасените все още не е съобщен от британската база и от британското министерство на отбраната.

Правният статут на мигрантите все още не е ясен. Не е ясно и как Великобритания и Кипър ще процедират за предоставянето на убежище.

Британските власти се опитват да изяснят дали бежанците ще имат право да потърсят убежище във Великобритания. В същото време според съществуващо споразумение между Великобритания и Кипър пристигащи бежанци трябва да бъдат предадени на местните власти.

Ако британските служби поискат, Гражданска защита и другите компетентни органи на Кипър имат готовност да съдействат и да окажат хуманитарна помощ. До момента такава необходимост не е възникнала.

Подобен инцидент за последен път е възниквал през 1998 година. Тогава кюрдски бежанци от Ирак са пристигнали в британската база "Акротири" в Кипър. От страна на британските власти няма одобрени искания за предоставяне на убежище. По тази причина оттогава кюрдските бежанци живеят в бивши военни съоръжения в границите на втората британска база "Декелия".