Компанията-оператор на японската атомна централа "Фукушима" - "ТЕРСО", за първи път обяви официално, че горивните пръти в първи реактор са напълно стопени. Миналата седмица в реактора беше монтирана вентилационна инсталация, която намали радиоактивните частици във въздуха и позволи на специалисти да влязат в поразената зона, за да монтират измервателни уреди.

В момента специалисти вкарват по 8 тона вода на час между външната обвивка и корпуса на реактора, за да се повиши ефективността на охладителната система.

Остава неясно състоянието на втори и трети реактор в атомната централа. По оценки на експерти там горивните пръти са били стопени до 30-35%.

Междувременно бе съобщено, че от атомната централа е регистрирано ново изтичане на радиоактивна вода от трети енергоблок. Според данните съдържанието на радиоактивен цезий-134 във водата е превишило нормите 620 пъти. Представители на ТЕРСО обещаха течът да бъде преустановен до дни.

Властите в страната обявиха готовност да предоставят на ТЕРСО помощ от 62 милиарда долара. Предстои в Токио да бъде представена компенсационна схема, в съответствие с която ще бъде създаден фонд за изплащане на компенсации заради авариралата централа. Токио планира да привлече към този проект редица енергийни компании, което да позволи застраховане от възможни ядрени извънредни положения за в бъдеще.

Създаването на фонда не намалява отговорността на ТЕРСО пред пострадалите, но позволява да се запазят нейните активи на фондовите пазари в страната, които съставляват 8%. По-рано от компанията-оператор се обърнаха за помощ към правителството, отбелязвайки че нестабилното финансово положение на компанията може да я „извади" от фондовите борси.

Аварията във „Фукушима-1" възникна след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха Япония на 11 март. В резултат на това сериозно засегната бе охладителната система на централата. След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година.