Унгария изгради защитни диги в очакване на най-опустошителното наводнение в Централна Европа от десетилетие да премине през северозападната част на страната към столицата Будапеща, отбелязва „Франс прес".

До момента Унгария избегна хаоса, който се случи в другите страни в Централна Европа. Няма пострадали или сериозно ранени в Унгария. Властите обявиха, че около 1000 души са евакуирани от градове и села, намиращи се по река Дунав.

До момента са използвани около 6 милиона чувала с пясък за изготвените диги.

Предвижда се нивото на ракета да достигне 8.95 метра в Будапеща късно днес. Тази сутрин вече Дунав достигна рекордни нива от 8.83 метра - последният исторически връх е 8.60 метра през 2006 година.

Властите в столицата обявиха, че дигите сега са достатъчно високи, за да защитят дори и най-уязвимите части на града.

Пикът на наводнението ще достигне сърцето на страната. Два много важни дни ни предстоят, докато столицата е най-гъсто населената част на страната", заяви премиерът Виктор Орбан рано тази сутрин.

По време на визитата си в град Естергом (65 км от Будапеща), където унгарският премиер прекара нощта, Орбан подчерта, че нивото на водата не се е покачило за часове и че „градът е в безопасност".

Мостът, свързващ Словакия и Унгария в Естергом е затворен.

Орбан добави, че усилията ще бъдат фокусирани за защита на градовете и селата между Естергом и Будапеща.

Припомняме, проливни дъждове през миналия уикенд в Централна Европа доведоха до сериозни наводнения и щети в Чехия, Германия, Словакия и Австрия. Най-малко 15 души са загинали, а хиляди са евакуирани. Щетите са за милиарди евро.