Японец, живеещ в близост до авариралата АЕЦ Фукушима 1, се самоуби, съобщиха френски медии. 102-годишният мъж е сложил край на живота си, защото не е искал да напусне къщата си, намираща се на 40 километра от централата. Старецът е бил старейшина на градчето Литат.

Припомняме, че заради риска от радиация, населението в 20-километров радиус от АЕЦ-а беше евакуирано. Вчера японските власти обявиха, че най-вероятно тази зона ще бъде разширена. По-големият обсег засяга и 5 000 души, живеещи в Литат.

Стана още ясно, че са регистрирали високи нива на радиация в риба и зеленчуци в района на авариралата АЕЦ "Фукушима-1". При анализите е установено наличието на 12 500 бекерела радиоактивен цезий на килограм при местен вид змиорки, което е с 25 пъти повече от допустимите норми.

В други рибни видове са констатирани 12 000 бекерела радиоактивен йод на килограм, тоест 6 пъти над нормите, съобщава Дойче веле. От Министерството на здравеопазването на Япония уточниха, че са регистрирани високи нива на радиация и в 11 вида зеленчуци.

В Четвърти реактор на АЕЦ-а е установено високо съдържание на йод 131, цезий 137 и цезий 134. Операторът на централата - фирмата ТЕПКО - призна, че може би някои от отработените горивни пръти в Четвърти реактор са се повредили. В Четвърти реактор има 1 330 пръти отработено гориво, които се съхраняват в басейн.

Междувременно ново силно земетресение разтърси Североизточна Япония. Трусът е регистриран в 12,09 часа местно време и е с магнитуд от 5,5.

Епицентърът е на територията на префектура Фукушима, в окръг Хамадори, на дълбочина от 10 километра. Няма данни за жертви и материални щети, както и опасност от цунами.