Земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер е регистрирано по японското крайбрежие на остров Хоншу, съобщи американската геоложка служба, цитирана от БиБиСи.

Според данните на сеизмолозите епицентърът на земетресението се е намирал на 89 километра югоизточно от град Мито в префектурата Ибараки и е на дълбочина 34.5 километра.

На този етап няма информация за пострадали хора и нанесени материални щети.

След разрушителното земетресение и последвалото го цунами в Япония на 11 март, възникна сериозна аварията в АЕЦ „Фукушима", която се оказа, че е най-тежката след Чернобилската катастрофа в Украйна през 1986 година. Тя предизвика изтичане на радиация и доведе до евакуацията на 85 000 жители на района около обекта.

Според последните данни жертва на природните стихии в страната са станали 15 057 души, а за безследно изчезнали се водят 9 120 души. най-голям е броят на жертвите в префектура Мияги - почти 9 000 души. следват префектурите Ивате - 4 430 души, Фукушима - повече от 1560 души.

Междувременно икономическото министерство съобщи, че за възстановяване от последиците ще са необходими около 184 милиарда долара. За да покрие част от разходите, правителството предвижда пускане на допълнителни облигации.