Двама японски специалисти са влезли в сградата на последния от трите енергоблока на АЕЦ „Фукушима", в които ядреното гориво се стопи след земетресението на 11 март, предаде „Ройтерс". Правителството и компанията-оператор се борят да стабилизират положението в останалата без охладителна система централа.

Влизането на работниците в сградата на Трети блок се смята за голям успех, тъй като е първо от началото на кризата. При една от водородните експлозии в реактора покривът на сградата беше пробит.

Една от целите на компанията-оператор „Токио Електрик" (известна като ТЕПКО) е точно предотвратяването на нови взривове и за тази цел се изграждат изцяло нови охладителна система и такава за обмяна на въздуха. До този момент високите нива на радиацията сериозно затрудняваха работата.

Допълнителен проблем създаде откритият теч от металните „кожуси" на трите енергоблока, който беше открит в края на миналата седмица. Въпреки това, ТЕПКО се придържа към плановете си да стабилизира реакторите до началото на следващата година.

Работниците, които са били със защитни костюми, са били изложени на под 3 милисиверта за 10-минутния си престой, като пределното облъчване за участниците в проекта е 250. Към този момент техни колеги работят в Първи и Втори енергоблок - другите мощности на „Фукушима", които са били активни на 11 март.

ТЕПКО съобщи, че огромна плаваща метална платформа ще пристигне в близост до централата в петък. В нея ще се събира част от 10-те хиляди тона силно радиоактивна вода, използвана за директно охлаждане на ядреното гориво.

Кризата с централата допълнително подкопа плановете на Япония да построи 9 нови реактора до 2020г. и поне 14 до 2030г. Премиерът Наото Кан призова за преразглеждане на мерките за безопасност в ядрената енергетика, но се въздържа от коментар дали страната му трябва да се откаже от АЕЦ.