Временно се прекратява движението на обществения транспорт в Ню Йорк, заяви губернаторът на града Андрю Куомо, цитиран от РИА новости.

Тази нощ влаковете, метрото и автобусния транспорт няма да се движат в очакване на урагана „Санди". Движението на превозните средства ще бъде прекратено към 19:00 часа местно време (23 часа по Гринуич).

„Ако ураганът ни подмине, ще бъде прекрасно, но в случай, че това не стане, ние трябва да бъдем подготвени", заяви Куомо.

С оглед приближаването на урагана "Санди", кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг нареди днес евакуацията на 375 000 души, живеещи в зони на града, които се смятат за застрашени от наводнения.

По-рано днес властите анулираха стотици полети на летищата на Ню Йорк. За утре са анулирани още стотици полети на летищата на града и на други градове на Източното крайбрежие. Плажовете, парковете и откритите спортни терени също се затварят заради бурята.

Припомняме, американските щати Ню Йорк, Вирджиния, Мериленд, Пенсилвания и федерален окръг Колумбия обявиха извънредно положение заради урагана "Санди", който уби и рани десетки в Куба, Хаити, Ямайка и Бахамите, наводни и разруши стотици сгради.

От своя страна президентът на САЩ Барак Обама отмени предизборните си прояви за понеделник и вторник заради превантивните мерки по източното крайбрежие, предприети вследствие на приближаващия се ураган. Очаква се той да достигне източния бряг в понеделник вечерта.

За момента ураганът се движи със скорост 17 км/ч в посока североизток, а съпътстващите го ветрове са достигнали скорост 120 км/ч. Жертвите на урагана „Санди", който достигна Куба, Ямайка, Пуерто Рико и Бахамите вече са 65 души.