Европейският мегазвод на "Тесла" близо до Берлин спря производството и остана без електричество, след като предполагаем умишлен палеж повреди електрически стълб близо до обекта рано във вторник, предава Ройтерс.

Огънят югоизточно от германската столица, който не се разпространи към завода на "Тесла" - първия производствен завод на американския производител на електрически превозни средства в Европа,беше потушен от пожарната, съобщи полицията.

Говорител на "Тесла" потвърди, че производството е спряно и обектът е евакуиран. Акциите на "Тесла", регистрирани във Франкфурт, паднаха с 2,5% към 14:30 часа българско време.

Местните медии публикуваха писмо, предполагаемо изпратено от крайнолява активистка организация, наречена Volcano Group, която пое отговорност за инцидента. В писмото групата нападна "Тесла" и нейния изпълнителен директор - милиардерът Илон Мъск.

Полицията каза, че е запозната с писмото, което е подписано "Agua De Pau", името на вулканична планина на Азорските острови, и каза, че проверява автентичността му.

Това е поредният от поредицата проблеми на "Тесла" в Европа. Компанията е изправена пред синдикален натиск за колективни споразумения в скандинавските страни и прекъсвания на доставките в резултат на атаките срещу корабоплаването в Червено море.

Германия подкрепя нови големи чуждестранни инвестиции във време, когато най-голямата икономика в Европа е изправена пред рецесия и се бори с по-висока инфлация и по-слабо външно търсене.

"Ако първоначалните констатации се потвърдят, това ще бъде подла атака срещу нашата електрическа инфраструктура", каза министърът на вътрешните работи на провинция Бранденбург Михаел Щюбген.

"Това ще има последствия. Тук хиляди хора бяха откъснати от основни услуги и поставени в опасност", каза той и добави, че държавата ще реагира с "най-голяма острота". Той обаче предупреди да не се правят прибързани заключения относно възможните извършители.

Полицията разследва възможния палеж в района около завода, който се оказа в центъра на екологичните протести, откакто беше стартиран от Мъск преди две години.

Те не пожелаха да потвърдят съобщенията в медиите, че екипи за обезвреждане на бомби са били разположени, след като службите за спешна помощ са открили табела с надпис "тук са заровени боеприпаси".

Работници на енергийната компания E.ON ремонтират повредата на стълба за високо напрежение, който прекъсна захранването в района, съобщиха от компанията.

Електроснабдяването на околните общности беше възстановено, с изключение на голям промишлен обект и логистичен център, заявиха от електроснабдителната компания по-късно без да предоставят подробности.

Провинция Бранденбург е документирала предишни палежи от крайнолеви активисти, включително в обект за захранване на "Тесла" в Грюнхайде през май 2021 г.

"Ние саботирахме Tesla", гласи писмото за инцидента от вторник, публикувано на уебсайта kontrapolis.info, описващо атаката като подарък за отбелязване на Международния ден на жената 8 март.

"Тесла" консумира земя, ресурси, хора, работници и в замяна бълва 6000 джипове, коли убийци и чудовищни коли всяка седмица," пише в писмото.

Амбициите на "Тесла" да разшири своя завод, който има капацитет от около 500 000 автомобила годишно, се сблъскаха с блокада, когато местните жители отхвърлиха предложение за изсичане на дървета, за да го разширят.

Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

Той детронира Илон Мъск от първата позиция