За първите месеци на годината са събрани над милиард лева повече приходи. Това обяви в Бургас премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА. Той поясни, че голяма част от въпросните приходи са от горива.

Припомняме, в края на април Борисов поиска 1,6 млрд. лв. приходи от Ваньо Танов, като заплаши, че в противен случай ще го махне от митниците.

Бойко Борисов посети „Лукойл Нефтохим" и откри Комплекс за преработка на тежки остатъци. За над 1,5 млрд. долара е инвестицията. Премиерът се похвали, че в следващите месеци ще бъдат направени около милиард нови инвестиции в различни заводи. Там ще бъдат създадени и нови работни места. Бойко Борисов уточни, че в момента се работи за подобряване инвестициите в сферите с производство на месо и зеленчуци. По думите му, по този начин се дава възможност родното производство да се развива.

Борисов пое ангажимента, че този курс на правителството ще следва и се зарече, че няма да има отстъпка. Той благодари на подкрепящите правителството партии - Реформаторски блок, АБВ, Патриотичен фронт. Премиерът изтъкна, че статистиките от Евростат за намаляване на безработицата и вдигането на индустрията докарват нови и нови инвеститори.

Комплексът за преработка на тежки остатъци в „Лукойл Нефтохим" ще повиши ефективността на рафинерията чрез увеличаване дълбочината на преработка с 11-13%. По този начин производството на светли горива ще нарасне с 10 %. Качеството на котелното гориво ще бъде подобрено до нивата, които са дефинирани от европейското
законодателство (със съдържание на сяра под 1%). С 375 000 тона годишно ще нарасне обемът на преработката.

Президентът на компанията „Лукойл" Вагит Алекперов пристигна в Бургас за откриването на комплекса в рафинерията. Гост на официалната церемония бяха и посланикът на Италия у нас Марко Контичели, както и старши съветникът в посолството на Русия Владимир Казанчев.