Павлов Разследващите убийството на Илия Павлов трябва да изключат интересите в туризма и се съсредоточат главно върху големите проекти в енергетиката. Това каза пред журналисти в Стара Загора народният представител от НДСВ Димитър Ламбовски.

На въпрос не може ли да се търси руска следа в атентата, Ламбовски каза, че ден преди убийството му Илия Павлов се е опитал да лобира за смяната на енергийния министър Милко Ковачев с друг човек от правителствения екип. Димитър Ламбовски обаче не пожела да назове името му. Затова според Ламбовски мотивите трябва да се търсят в газопреноса и петролопровода Бургас-Александруполис.

Защо НЕК през последната година няма нито един спечелен търг за износ на енергия, а електричеството се изнася чрез буферни дружества, пита депутатът. Той изключва повод за убийството да е приватизацията на “Булгаргаз”, с чийто борд на директорите Илия Павлов беше пряко свързан.

Ламбовски смята, че “ЛУКойл” има интерес от забавянето на приватизацията на “Булгаргаз”.

Според депутата топлата връзка между премиера и Илия Павлов се пресилвала от медиите.

Припомняме, че ден след разстрела на президента на MG-корпорация, бившият вицепремиер и министър Костадин Паскалев заяви, че версиите за престъплението не бива да се свързват с петролопровода.