До 90 дни след отварянето на офертите за концесия на летище "София" трябва да приключи работата на комисията, която ги оценява. Към настоящия момент е в ход обсъждането на предложенията на офертите за концесията за летище "София" в тяхната пълнота.

Това заяви транспортният министър Росен Желязков по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Очаква се през юли да се произнесе комисията, посочи още транспортният министър. Той допълни, че всички участници следват бизнес модела, който съставлява същината на концесионния договор.

Желязков акцентира върху обема и сложността на работата на комисията и допълни, че офертите и предложенията са между 600-800 страници без приложенията към тях. По думите му това са финансови и икономически модели, които имат за цел да убедят комисията и държавата за сериозността на намеренията на концесионера.

През следващата седмица ще бъдат изпратени допълнителни въпроси относно неясни теми, които са засегнати от бизнес моделите на кандидатите, а срокът, в който ще имат време да отговорят се очаква да бъде около 5 дни, поясни още транспортният министър. 

МС прекратява процедурата за концесия на летище Пловдив

МС прекратява процедурата за концесия на летище Пловдив

Класираният на първо място участник се е оттеглил

Той говори и за отдаването на концесия на летище "Пловдив".

До 10 дни ще бъде избран изпълнител за анализите за концесията на летище "Пловдив". Анализите няма да отнемат повече от 2 месеца.

В това увери транспортният министър Росен Желязков по време на участието си в ресорната транспортна комисия.

По думите му след като бъдат направени анализите, тогава ще бъде открита процедурата по концесията на летището.

Европейско ли е даването на летище "София" на концесия на Турция, пита Нинова

Европейско ли е даването на летище "София" на концесия на Турция, пита Нинова

БСП от три години се бори срещу отдаването на концесия на летището

Припомняме, на 9 май 2019 г. при отварянето на офертите бяха допуснати всичките пет кандидати за концесията на летището.

На 20 март стана ясно, че срокът за подаване на оферти е удължен до 11 април.

Тогава Желязков припомни, че срокът за подаване на предложение за концесията на летище "София" е бил до 3 април, но след приемането на Закона за концесиите срокът ще бъде удължен до 11 април.

Първоначално крайният срок беше 5 февруари. След това по препоръка на консултанта на Министерството на транспорта срокът беше променен до 3 април.

През юли миналата година от БСП обявиха, че решението за концесията на летище "София" се взема на тъмно. Тогава от левицата се обявиха твърдо против даването на старт за втори път на концесията.

През октомври червените заявиха, че концесията е незаконна и внесоха сигнал в прокуратурата.

След това през януари тази година от БСП сезираха Европейската комисия за условията на концесията на летище "София".

Идеята за концесия на летище София бе възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" в началото на месец май 2018 г. тогавашният транспортен министър Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.