В Министерство на икономиката и енергетиката е получено заявление от външното министерство на Украйна във връзка с направеното изявление от президента на Русия Дмитрий Медведев за компенсиране на засегнатите държави от газовата криза.

Припомняме, то бе направено по време на визитата на президента Георги Първанов в Москва, като Медведев препоръчва да се обрънем към Украйна за компенсации за газовата криза.

Украинската страна посреща с удивление заявлението на Президента на Руската федерация, се казва в полученото в София заявление.

Министър Димитров
Цените на газа ще паднат с 11,56% от 1 април като от 399 долара намалеят на 338 долара
                   Още...

Украинската страна подчертава, че няма никакви двустранни юридически задължения пред страните от Европейския съюз относно тяхното снабдяване с руски природен газ.

Цялата отговорност за изпълнение на договорните задължения пред европейските потребители относно обемите и графиците на доставките на руски природен газ носи руската страна, са категорични в Киев.

Позицията на Украйна е, че именно Русия в началото на януари 2009 г. едностранно и без предупреждение спря доставките на газ както към Украйна, така и към европейските страни през украинска територия, като за този факт има неопровержими доказателства.

В писмото се уточнява още, че Украйна не е провеждала несанкционирано отклоняване на газ и този факт еднозначно е удостоверен от Мисията от международни наблюдатели, която е работила в страната и е потвърден от еврокомисаря Пибалгс.