"Eврохолд" оказва пълно съдействие на Комисията за финансов надзор (КФН) във връзка със стартиралата на 24 април проверка на регулатора.

Това стана ясно от отворено писмо на дружеството до медиите.

В позицията си "Еврохолд" заявява, приема започналата проверка за закономерна и очаквана стъпка с оглед значимостта на сделката за активите на ЧЕЗ в България.

Те са готови да предоставят всички необходими и изискани от комисията документи, както и да осигурят пълен достъп до информацията за дейността на дружеството на служителите на надзора.

От дружеството са категорични, че регулярно се отчитат публично за своята дейност, като разкриват и публикуват детайлна финансова и нефинансова информация в изискваните от закона и регулатора срокове, канали и формат.

КФН проверява "Еврохолд България" АД заради сделката с ЧЕЗ

КФН проверява "Еврохолд България" АД заради сделката с ЧЕЗ

Прокуратурата и ДАНС знаят за проверките, чакат и резултатите

В позицията си от "Еврохолд" подчертава, че спазва Националния кодекс за корпоративно управление. Те напомнят, че дружеството ще финансира сделката за активите на ЧЕЗ със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.

Поради условия за конфиденциалност обаче имената на банките-партньори на този етап не могат да бъдат разкрити.

Припомняме, след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото се познава със собственика на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

ЧЕЗ преговаря само с "Еврохолд"

ЧЕЗ преговаря само с "Еврохолд"

Отказва се от от продажбата на българските си активи на "Индия Пауър"

В рамките на скандала в българския политически живот по едно време беше лансирано и желанието на държавата да се включи в сделката. Това стана по време на среща на Гинка Върбакова в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и министрите Дончев и Горанов. След това обаче идеята не получи развитие и уточняване.

По искане на БСП в парламента бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ, която обаче завърши работа със заключението, че й е необходима още информация.

От БСП организираха и подписка в цяла България с искане държавата да си върне контрола над ЕРП-та.

"Еврохолд" измести другите купувачи на ЧЕЗ

"Еврохолд" измести другите купувачи на ЧЕЗ

Офертата на "Еврохолд" била по-привлекателна от тази на India Power