Еврокомисар Кристалина Георгиева връчи наградите „Д-р Илко Ескенази" в областта на правото и икономиката. Наградният фонд е 5 000 лева, разпределен за специалностите „Право" и „Икономика."

Тази година наградите спечелиха две жени. Наградата за право бе присъдена на Полина Цокова за разработката й „Промени в институциите и органите на ЕС." Наградата за икономика пък отиде Михаела Иванова за разработката й „Европейски валутен съюз и пътят на България към него."

Конкурсът за разработките в тези две сфери е предназначен за хора до 35-годишна възраст и има за цел да отличи и награди по един писмен труд, свързан с членството на България в ЕС.

За първи път наградите са връчени през 2005 година от Меглена Кунева, министър по европейските въпроси.

През 1994 година в памет на приноса на д-р Илко Ескенази за интеграцията на страната ни в ЕС е създаден Мемориален фонд. В продължени е на 10 години чрез конкурс фондът избираше по 10 стипендианти годишно сред студентите юристи и икономисти. По този начин към фонда бе създаден клуб, който наброява около 100 човека и е съобразен център за обмяна на професионална информация за постиженията на България и трудностите й в процеса на присъединяване към общността.

В продължение на тази си дейност Управителният съвет на фонда решил през 2005 година ежегодно да се присъждат и наградите „Д-р Илко Ескенази."