Ранобудните студенти искат оставката на ректора на УНСС Стати Статев. Причината е реакцията му, когато студенти от УНСС излязоха на протест и също решиха да окупират зала в университета.
Тогава Статев призова, на който не му харесва България, да емигрира и да протестира не в университета, а по кръчмите и хотелите.
Според ранобудните протестиращите от УНСС са измили срама от лицето на висшето учебно заведение.

Днес окупаторите на Ректората на СУ събраха на пресконференция в зала 272 медиите, за да направят равносметка за изминалите 17 дни на окупация и да набележат следващите си стъпки.

Студентите започнаха да се самоорганизират, отчете „ранобудният" Ивайло Динев. „Нямахме план", спомни си той. В момента, по думите му, има работни групи в окупирания университет, които работят по определени политики, обсъждат проблемите в различни сектори и набелязват решенията си.
„Наясно сме, че има студенти, които не подкрепят окупацията", изтъкна Ивайло Динев.

Ранобудните обаче не отстъпват от искането си за оставка на кабинета „Орешарски". Те не искат да налагат диктатура на мненията си, а искат държава, в която можещите и знаещите успяват. Искаме държава не на мафията, а на хората, изтъкна той.
„Ние в момента създаваме. Окупацията е със съзидаващ ефект", категоричен е той.

Кредитът на търпение свърши, заяви и друг ранобуден студент Кирил Чуканов. „С правителството няма да преговаряме, с престъпници и техните политически пионки никога няма да преговаряме", допълни той, като не стана ясно кои са престъпниците и кои - пионките им.

Ранобудните коментираха и случката с Христо Бисеров, като според тях този казус показва несъстоятелността на системата. Според Чуканов скандално е, че подобни хора дълги години са определяли икономическия, социалния и политически дневен ред на обществото.
Силните са тези, които са на страната на правдата, убеден е той. „Ние сме крепост на правдата", смята още ранобудният Кирил Чуканов.
Бъдещето принадлежи не на мутрите, а на свободните, силните, позитивните, креативни граждани, подчерта Чуканов. Според него неподкрепящите окупацията са марионетки на партиите.

Младежите са набелязали какво се очаква да се случи в сектор „Образование" след оставката на кабинета „Орешарски". Те настояват за нов морал и овластяване на гражданите чрез образование. Именно затова според тях образованието трябва да е ключове елемент на новия обществен договори, за който се борят. Те настояват за коренно различна образователна система, в която образованието изгражда интелигентно, аналитично и критично мислещи хора. В него няма култура на подчинението.

Те настояват за еманципиращо образование, което е интегрирано и интегриращо. Студентите ще излизат от час обогатени. Те се обявяват за достъпно образование за всички, като всеки предмет ще е пропит от критичен дух.
Студентите настояват за качествена промяна на учебния материал и повече часове по гражданско образование. Те настояват за по-голяма студентска и ученическа автономия, както и за това - младият човек да бъде субект в междуинституционалния диалог. Чрез ментори с достойнство ще се интегрират всички етноси.

Ранобудните студенти са категорични, че искат да останат в България. В подписката в подкрепа на окупацията се подписали до момента 4 270 граждани и студенти и над 600 преподаватели.
Студентите са категорични, че могат да издържат още много дни на окупация и са категорични, че в деня, в който Пламен Орешарски си подаде оставката, университетът ще отвори врати.

За утре - 10 ноември, пък те са организирали поход на справедливостта, чиито инициативи и маршрут се пазят в тайна.