Над 12 млрд. евро е държавният дълг към края на юни, сочат данните на Министерството на финансите - 12 257,0 млн. евро.

Вътрешните задължения са в размер на 4 364,1 млн. евро, а външните - в размер на 7 892,9 млн. евро.

Заради направени плащания държавният дълг е намалял с повече от 50 млн. евро през юни спрямо месец по-рано, отчитат от финансовото министерство. Номиналният размер на дълга е 12,257 млрд. евро, като по-голямата част от него е външен.

Съотношението му спрямо брутния вътрешен продукт е 28,7 %. Най-голям дял има дългът на еврооблигациите, емитирани на международните пазари. В тяхната структура е и тройната емисия от месец март от повече от 3 млрд. евро, с част от които бе погасен мостовият заем, изтеглен през декември основно заради КТБ.

През юни финансовото министерство не е поемало нови задължения чрез държавни ценни книжа.

Малко над 35% от държавния дълг е от вътрешния пазар.
В края на отчетния период делът на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП)* възлиза на 28,7%, като делът на вътрешния държавен дълг е 10,2%, а на външния държавен дълг е 18,5% от БВП. В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 35,6%, а външните - от 64,4%.

Държавногарантираният дълг през юни достига до 314,3 млн. евро, от които 25,3 млн. евро са вътрешните държавни гаранции, а съотношението държавногарантиран дълг/БВП е в размер на 0,7%.